Babaváró támogatás határidejének meghosszabbítása

A bankszektor megkezdte a babaváró támogatás határidejének módosításával kapcsolatos feladatok végrehajtását, amelynek értelmében 2026. július 1-jéig meghosszabbították a gyermekvállalási határidőt a 2019 és 2021 között felvett támogatások esetében.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) tájékoztatása szerint a hitelintézetek hamarosan hivatalosan is értesítik az érintett ügyfeleket a kedvező változásról. Azok a családok, akik már kaptak tájékoztatást az esetleges visszafizetési kötelezettségről, tekintsék azt tárgytalannak, mivel új értesítést fognak kapni a módosításokról.

A KIM az elmúlt napokban egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel a kormányrendelet gyors végrehajtása érdekében. A Bankszövetség tájékoztatta a tárcát, hogy a bankszektor dolgozik a babaváró hitel határidő-módosításának átvezetésén.

Azok az ügyfelek, akik a közelmúltban kaptak tájékoztatást a bankjuktól a hitel visszafizetésének feltételeiről a nem teljesült gyermekvállalás miatt, tekintsék azt tárgytalannak. A Magyar Bankszövetség megerősítette, hogy a hitelintézetek a friss jogszabály alapján tájékoztatják az érintett ügyfeleket a meghosszabbított gyermekvállalási határidőről. Azoknál a családoknál, ahol a gyermek megszületésének határideje 2024. július 1. és 2026. június 30. között járt le vagy járna le, a határidő 2026. július 1-jére módosul.