Hőségriasztás az országban: marad a kánikula, helyenként 41 fok is lehet

A hőség továbbra is kitart, minden vármegyében tombol a kánikula, és kiadták a figyelmeztetést. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, de szombaton helyenként akár 41 fok is lehet. Északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek.

Budapesten napos időre számíthatunk fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében, a déli óráktól erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés és esély nyílik záporra, zivatarra. A szél többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Délután a hőmérséklet 36, 37 fok köré emelkedik.

A Balaton és a Velencei-tó környékén is hasonló időjárásra kell készülni. A Balatonnál a hajnali óráktól megélénkül az északira forduló szél, délutánra azonban gyenge-mérsékelt szélre számíthatunk. Zápor, zivatar esetén erős, viharos lökések is előfordulhatnak. A Velencei-tónál napközben gyenge-mérsékelt szél várható, amely csapadék esetén megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet itt is 35-36 fok körül alakul.

Az ország nagyobb részén a napi középhőmérséklet 29 fok körül vagy felett alakul, az északnyugati megyékben és az Északi-középhegységben 27 fok körül. A legtöbb vármegyében harmadfokú hőségriasztás van érvényben. A déli óráktól kezdődően nagy területen kedvezőek a feltételek helyi, rövid életű zivatarok képződéséhez, amelyeket viharos széllökés, kisebb szemű jég és intenzív csapadék kísérhet.

A hét további napjain is hasonlóan forró időre kell számítani. Pénteken napos idő várható gomolyfelhőkkel, szombaton helyenként zápor, zivatar kialakulhat, és az ország egyes részein akár 41 fok is lehet. Vasárnap is erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre van kilátás, elszórtan záporok, zivatarok pattanhatnak ki. A hétvégén az északnyugati, nyugati részén 29 és 33, másutt 34 és 39 fok közötti csúcshőmérsékletek valószínűek, de vasárnap „csak” 40 fok lehet a csúcsérték.

A kánikula miatt vörös kód van érvényben péntek 24 óráig az egész ország területén. Ilyenkor minden szociális intézménynek meg kell nyitnia a kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt.