Két magyar kutyafajtáról neveztek el exobolygórendszert

Újabb magyar siker a csillagászatban: egy nemzetközi pályázat eredményeként két magyar kutyafajta, a Komondor és a Puli nevét viseli egy exobolygó és annak központi csillaga.

Egy nemzetközi pályázat keretében, amelyre 91 országból összesen 603 pályázat érkezett, 20 exobolygórendszer kapott új nevet. A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) által kiírt versenyen a magyar csapat javaslata is nyertes lett, így a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a hozzá tartozó exobolygó a Komondor és a Puli neveket kapták.

Az exobolygók, más néven extraszoláris bolygók, olyan égitestek, amelyek a Naprendszeren kívül, idegen csillagok körül keringenek. Az IAU elfogadta a magyar javaslatot, amelynek köszönhetően a két magyar kutyafajta nevét viselheti ez a távoli csillagrendszer.

A pályázaton világszerte több mint 8800-an vettek részt, a cél pedig az volt, hogy 20 olyan exobolygórendszert nevezzenek el, amelyek egy központi csillagból és egy már felfedezett exobolygóból állnak.

A bolygórendszerekről, a pályázatról és a két magyar kutyafajtáról bővebb információt az Én Kutyám magazin cikkében találhatnak az érdeklődők.

Társkiadványunk, Az Én Kutyám magazin által rendezett DOGZ Fesztivál és Konferencia szeptember 7-én kerül megrendezésre, ahol kutyás szakemberekkel és közel 20 kutyás programmal várják az érdeklődőket. Látványos bemutatók, ingyenes állatorvosi tanácsadás és szakmai előadások egy hatalmas városligeti fesztivál keretében lesznek elérhetőek.