Területvédelmi tartalékosok toborzása Magyarországon

A Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos szolgálatra ösztönző kampánya számos kérdést vetett fel, melyekre a Honvédelmi Minisztérium részben válaszolt. A kampány célja a tartalékos állomány bővítése és az ország védelmi képességének növelése.

A Magyar Honvédség területvédelmi tartalékosok toborzására irányuló kampányát szinte mindenki észrevette, melynek középpontjában az anyagi juttatások és a hazaszeretet állnak. A kampány ellentmondásosnak tűnhet, hiszen korábban a kormánypártok háborúellenes üzenetekkel kampányoltak, most pedig a Honvédség soraiba hívják az embereket.

A "Szeretem, Megvédem!" kampány célja, hogy a területvédelmi tartalékos szolgálat lehetőségeit minél szélesebb körben megismertesse. A Honvédség szerint egy modern hadsereg nem működhet elegendő számú, kiképzett tartalékos erő nélkül, ezért fontos a létszámnövelés.

A területvédelmi tartalékosok helyben kiképzett, helyismerettel rendelkező komponensei a magyar haderőnek, akik helyben teljesítenek szolgálatot. A jelentkezőktől elvárás, hogy elkötelezettek legyenek hazájuk iránt, és szabadidejükben katonai szolgálatot vállaljanak. A Honvédség különösen a fiatalok jelentkezését várja, akik tanulmányaik mellett is részt vehetnek a kiképzésben.

A területvédelmi tartalékosok évi bruttó 600 ezer forintot kapnak, ami havi 50 ezer forintnak felel meg, továbbá egy egyszeri bruttó 150 ezer forintot szerződéskötéskor, és bruttó 500 ezer forint ajánlási bónuszt is kaphatnak. A kiképzés legfeljebb 25 napig tart, évente pedig legfeljebb 15 napra hívhatók be. A szolgálat idejére fizetés nélküli szabadság jár, amely alatt a munkáltató nem fizet. A tanulók havonta bruttó 160 ezer forintot (felsőoktatásban tanulók), illetve bruttó 110 ezer forintot (szakképzésben tanulók) ösztöndíjra jogosultak, ha tanulmányaik mellett szolgálatot vállalnak.

A Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy mi történik, ha valaki meggondolja magát a szerződés aláírása után. A tartalékos katonák kiképzésre vagy szolgálatteljesítésre hívhatók be, amely magában foglal minden kiképzésen kívüli feladatot is. A területvédelmi tartalékosok jellemzően lakóhelyük környezetében teljesítenek szolgálatot, de a Honvédség nem részletezte, hogy milyen esetben vezényelhetik őket máshová.

A Honvédség állományában lévők megtarthatják privát közösségimédia oldalukat, de nem oszthatnak meg a Honvédségre nézve negatív médiatartalmakat. Azt, hogy mi számít negatív tartalomnak és ki dönti ezt el, nem részletezték.