MÚOSZ: Háború a független sajtó ellen

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a magyar kormány háborút indított a független sajtó ellen, miközben békemissziót hirdet az orosz–ukrán konfliktus lezárására.

A MÚOSZ állásfoglalása szerint a kormány egy olyan határozatot hozott, amely elvileg a háborús propaganda ellen van, de valójában a független média működését fenyegeti. A szervezet elítéli azokat a hatalmi lépéseket, amelyek az újságírás szabadságát korlátozzák, és aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a kormány akcióterve a külföldről támogatást kapó médiumokat célozza meg.

A MÚOSZ kiemeli, hogy a határozat egy olyan mondatot tartalmaz, amely szerint ha a támogatás háborús propagandát szolgál, azt Magyarország visszautalja a küldő szervezetnek. A szövetség szerint a jogállami keretek közötti megvalósítás lehetetlen feladat, és a háborús propaganda fogalmának meghatározása vitatott lehet.

A szervezet szerint a kormányhatározat rohamtempóban készült, és nem tér ki a részletekre, csupán a figyelmeztetés látszatát kelti. A MÚOSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal már listázni kezdte a magyar lapokat, és néhány független médiumot a háborús propagandát terjesztők közé sorolt.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a kormány feladata nem az újságok működésének akadályozása, és nem szabadna, hogy a független lapokat fenyegető jogszabályokkal sújtsa. A MÚOSZ szerint a független sajtó a közönség támogatásából és külföldi pályázatokból él, amelyek a demokratikus társadalom működéséhez szükséges informáltságot erősítik, nem pedig háborús propagandát terjesztenek.

Végül a MÚOSZ kijelenti, hogy miközben a kormány békemissziót indított az orosz–ukrán háború lezárására, otthon háborút kezdett a független sajtó ellen, ami egy demokratikus hatalomtól elfogadhatatlan cselekedet.