Berepültek a Beryl hurrikán belsejébe a kutatók

Az Egyesült Államokbeli Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) repülőgépeket küldött a Beryl hurrikán megfigyelésére, amelyek valós idejű képet szolgáltattak a viharról.

A NOAA a trópusi viharok jobb megértése érdekében rendszeresen végzi a hurrikánok belsejébe történő repüléseket, így készít előrejelzéseket a hurrikánok előrehaladásáról. A Beryl hurrikán esetében, amely a hónap elején 5-ös kategóriájú atlanti hurrikánná erősödött, két különleges repülőgépet, "Kermitet" és "Miss Piggyt" vetettek be a kutatásra.

Ezek a P–3-as repülőgépek különleges farokdoppler-radarokkal és a törzs alsó részén elhelyezett radarrendszerekkel vannak felszerelve, amelyek függőlegesen és vízszintesen pásztázzák a vihart, lehetővé téve a tudósok számára, hogy valós idejű képet kapjanak a viharról.

A 5-ös kategóriájú hurrikánok rendkívül erősek, 10 méter magasságban az egyperces állandó átlagszele meghaladja a 252 kilométer/órát. A hurrikánok feletti repülés kockázatos és komoly felkészülést igényel.

A repülőgépek fedélzetén lévő berendezések mellett a kutatócsapat cseppszondákat is használ, amelyek cső alakú érzékelőeszközök, és a hőmérséklet, a páratartalom, a nyomás és a szélsebesség mérésére szolgálnak. Ezek az eszközök körülbelül 4,6 méterenként küldik vissza az adatokat a repülőgépnek, mondta Jason Dunion, a Miami Egyetem meteorológusa.

A NOAA a gyűjtött adatokat felhasználja a hurrikánok útvonalának és intenzitásának előrejelzésére, ami nemcsak látványos, hanem a lakosság védelme szempontjából is rendkívül fontos.