Kína amerikai vadászgépek és repülőgép-hordozók elleni támadásokat gyakorol

Műholdfelvételek tanúsága szerint a kínai hadsereg (PLA) amerikai vadászgépek és repülőgép-hordozók elleni támadásokat gyakorol a hszincsiangi sivatagban, ami egy esetleges amerikai konfliktusra való felkészülést jelezhet.

A South China Morning Post által ismertetett Google Earth felvételek, melyek május 29-én készültek, Kína északnyugati részéről származnak, és több repülőgép, valamint hajó makettjét ábrázolják. Ezek a makettek az ötödik generációs amerikai vadászgépek replikái lehetnek, amelyeken a légicsapásokat gyakorolják. A felvételek alapján több jármű sérültnek tűnik, ami arra utalhat, hogy a kínai hadsereg különböző rakétatípusok bevetését próbálja ki a maketteken.

A Dél-kínai-tengeren vagy Tajvan esetleges inváziója kapcsán felmerülő összetűzés lehetősége miatt Kína komolyan veszi az amerikai katonai jelenlétet, és törekszik arra, hogy felkészüljön egy esetleges konfrontációra. A PLA korábban tagadta, hogy a hadgyakorlatok során konkrét ország ellen készülnének, azonban a kínai állami média által közzétett képek, amelyek tajvani városrészletekre emlékeztető díszletek között készültek, ezt a tagadást gyakran megkérdőjelezik.

Leung Kwok-leung hongkongi katonai kommentátor szerint a műholdfelvételek arra utalnak, hogy a kínai hadsereg Alaszka elleni támadást szimulált, ahol az Egyesült Államok legtöbb F-22-es vadászgépe található. Peking ezzel az amerikai állammal szembeni fenyegetés mellett valószínűleg csak figyelmeztetni kívánja Washingtont, hogy komolyan veszik a felkészülést egy esetleges összecsapásra.