Karácsony előnnyel vezet az újraszámlálás után

Az újraszámlálást követően Karácsony Gergely körülbelül 220 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben, és előnye a Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén még nőhet is.

A 23 kerület adatainak összesítése után kiderült, hogy Karácsony Gergely előnye megőrizhető, bár az NVB pénteki ülésén a vitatott szavazólapok miatt még változhat az eredmény. A 444-nek nyilatkozó NVB tag szerint a döntő szavazatok érvényességéről ekkor fognak határozni.

A csütörtöki újraszámlálás során több kerületben is változott a helyzet. Vitézy Dávid öt kerületben csökkentette hátrányát, de csak marginálisan: Józsefvárosban 9, Ferencvárosban 11, Kőbányán 7, Rákospalotán 11 és Kispesten 9 szavazattal. Ezzel szemben Karácsony a Hegyvidéken 35, Pesterzsébeten pedig 32 szavazatos előnnyel zárta az újraszámlálást.

Az NVB elé kerülő szavazólapok három kategóriába sorolhatók. Lesznek egyértelműen érvénytelen szavazatok, amelyek száma kerületenként körülbelül 10 lehet. A kétértelmű szavazatok esetében érdemi vitára számíthatunk az NVB ülésén. A harmadik csoportot a hiányos pecséttel rendelkező szavazólapok képezik, amelyek közül sokon a pecsét kerete látható, de a kötelező tartalmi elemek nem teljesen kivehetők. Ezeket a szavazólapokat valószínűleg érvényesként fogja elfogadni az NVB, ami Karácsony előnyének növekedését eredményezheti.