Lejtmenetben az elnöki kampány? Kifarolhattak Joe Biden mögül a támogatói

Az NBC News szerint Joe Biden amerikai elnök jelentős visszaesést szenvedett el a kampányadományok terén, és a beosztottjai drámai bevételcsökkenésre számítanak. A kampány szóvivője azonban cáfolja a pénzügyi helyzet romlását, és kiemeli a kisebb összegű támogatások erősödését.

Az NBC News négy forrása szerint a demokrata jelölt június végi vitaszereplése után kialakult káosz következtében a kampányadományok jelentősen bezuhantak. "Már most katasztrofális a helyzet" - nyilatkozta az egyik forrás, míg egy másik szerint "A pénz teljesen elapadt." A források szerint ebben a hónapban Biden óriásdonoroktól befolyó támogatása akár a felére is csökkenhet, és minden téren visszaesést várnak.

Az adományozók állítólag negatívak, és nemrégiben egy telefonbeszélgetés során, amelyet az elnök folytatott legnagyobb adományozóival, az emberek mesterkéltnek érezték a hívást. "Olyan embereket hívtak, akik a leghűségesebbek, legkitartóbbak... Nem tettek fel kemény kérdéseket az elnöknek" - mondta egy kampányhoz közel álló személy.

A Biden-kampány kezdetben az adományok növekedéséről számolt be a vita után, de ez a tendencia hamar lejtmenetbe fordult át a források szerint. Lauren Hitt, a kampány szóvivője, viszont tagadja, hogy a bevételeik zuhanórepülésben lennének. "Július első hét napja a kampány legjobb hónapkezdetét jelentette az adománygyűjtés terén - és ezek közül sokan első alkalommal adakoztak" - állítja Hitt.