Jeszenszky Géza: Orbán miatt nem áll le Putyin

Jeszenszky Géza szerint Orbán Viktor külpolitikája hibás, és az orosz érdekeket képviseli a nyugati szövetségesekkel szemben.

Az Antall-kormány egykori külügyminisztere, Jeszenszky Géza a HVG-nek nyilatkozva kritizálta Orbán Viktor külpolitikáját, különösen az orosz–ukrán háború kontextusában. Úgy véli, hogy a háború ideális alkalom lett volna Orbán számára, hogy távolodjon Putyin elnök mögül, de ehelyett csak szavakban ítéli el az orosz agressziót, miközben tettei az orosz érdekek képviseletét mutatják.

Jeszenszky szerint nem az a probléma, hogy Orbán a keleti gazdasági nyitás híve, hanem hogy egyre nyíltabban működik együtt Oroszországgal. A kijevi látogatás értékét csökkenti a moszkvai út, és a pekingi látogatásra sem lát ésszerű magyarázatot, tekintettel arra, hogy Hszi Csin-ping nemrég Magyarországon járt.

A "békemisszió" kapcsán Jeszenszky kételkedik abban, hogy Putyin tanácsot kérne egy kis országtól, mint Magyarország, és nem hiszi, hogy Orbán kedvéért mérsékelni fogja követeléseit. Ha közvetítőre lenne szükség, Törökország lenne erre alkalmasabb, mivel az ukránok és az oroszok bizalmát is élvezi.

Jeszenszky csalódott, mert úgy gondolta, hogy a soros uniós elnökség felelősségteljesebb magatartásra ösztönzi majd a magyar kormányfőt. Úgy véli, Szijjártó Péter és Annalena Baerbock ügye egy "diplomáciai pofon" volt, mivel a német külügyminiszter budapesti látogatását rövid határidővel lemondták, miközben Szijjártó elkísérte Orbánt az összes keleti útjára az elmúlt napokban. Ez a gyakorlat nem szokványos a diplomáciában, mivel Antall József csak akkor utazott külügyminiszterével, amikor az protokollárisan elvárható volt, és sosem béreltek magángépeket.

Szijjártó Péter a CNN műsorában beszélt Magyarországról, Ukrajnáról, a NATO-ról és Orbán Viktor közelmúltban folytatott utazásairól. A magyar külügyminiszter szerint az EU és a NATO elmúlt két és fél évben a háború megállítására tett intézkedései eredménytelenek voltak, a helyzet csak rosszabbodott. Szijjártó hangsúlyozta, hogy ha a konfliktus így folytatódik, Ukrajna el fog pusztulni, és több ezer – tíz- vagy százezer – ember fog meghalni.

Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország több mint 1,3 millió menekültet fogadott be Ukrajnából, és a háború miatt rendkívül magas az infláció, valamint az energiaárak. A külügyminiszter szerint tárgyalóasztalhoz kellene ülni, és békemegállapodást kötni, ami tartós és igazságos békét hozna magával.

Az amerikai–magyar kapcsolatokról szólva Szijjártó elmondta, hogy Trump előtt és után a kapcsolatok tragikusak voltak, Trump alatt viszont jobbak voltak, mint valaha. Magyarország abban érdekelt, hogy ezek a kapcsolatok javuljanak, és ha Trump ismét elnök lesz, erre nagyobb a remény, ráadásul Orbán és Trump nagyon jó barátságot ápolnak.

Szijjártó Péter Washingtonban adott interjújában hangsúlyozta, hogy a NATO július 9. és 11. között esedékes csúcstalálkozóján is az ukrajnai tűzszünet és a béketárgyalások mielőbbi megkezdése mellett fog érvelni. A tárcavezető szerint az ukrajnai háború továbbterjedésének esélye napról napra nő, ezért kulcsfontosságúnak nevezte a kedden kezdődő NATO-csúcsot, ahol szerdán a harminckét szövetséges ülésezett, csütörtökön pedig sor került a NATO-Ukrajna Tanács ülésére.

Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-csúcs után Washingtonban kétoldalú megbeszélést folytatott Hrisztijan Mickoszki észak-macedón kormányfővel. A tárgyaláson elhangzott, hogy Észak-Macedónia számíthat a magyar kormány támogatására az EU-integráció és a gazdaság fejlesztése terén. A két ország közötti gazdasági és pénzügyi együttműködés folyamatosan bővül, egyre több magyar vállalat jelenik meg Észak-Macedóniában. Emellett a miniszterelnökök megállapodtak a politikai kapcsolatok erősítéséről és az illegális migráció elleni fokozott együttműködésről.

Szijjártó Péter a NATO együttműködéséről az indiai- és csendes-óceáni országokkal is nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy Magyarország támogatja ezt az együttműködést, de csak addig, amíg ennek célja nem egy Kína-ellenes blokk létrehozása, mivel ez szerinte hatalmas tragédia lenne. A külügyminiszter szerint a NATO védelmi szövetség, és nem válhat támadási szövetséggé, így nem szervezkedhet egy Kína-ellenes blokk létrehozása érdekében.