Ezért lettek a világ legmagasabbjai a hollandok

A hollandok évszázados hátrányt behozva ma már a világ legmagasabb népei közé tartoznak. A testmagasságunkat számos tényező befolyásolja, többek között az is, hogy ki honnan származik. Az 1800-as évekig Európában az átlagos testmagasság 165 és 170 cm között mozgott, az elmúlt 200 év során azonban jelentős változás következett be. Hollandiában például 18 cm-es átlagmagasság-növekedést tapasztaltak, így a holland férfiak ma már átlagosan 184 cm magasak.

A genetika fontos szerepet játszik az egyének magasságának alakulásában, de a hollandok esetében ez a jelentős változás nem magyarázható pusztán az evolúcióval. Ha csak az evolúciós folyamatok játszottak volna szerepet, a magasságváltozás sokkal hosszabb idő alatt következett volna be.

Az elmúlt két évszázad során Hollandia életszínvonalának minden aspektusában óriási javulást mutatott. Az orvostudomány fejlődése és a jobb minőségű élelmiszerek elérhetősége csökkentette a halálozási arányt, és az ország földrajzi adottságai is hozzájárultak az egészségesebb élethez.

A táplálkozás kiemelkedően fontos a testmagasság szempontjából. Az egészséges növekedéshez elengedhetetlen a megfelelő táplálék, de a betegségek, a stressz és a nehéz fizikai munka elkerülése is szükséges. A 19. századi Hollandiában végzett kutatások szerint a hosszan tartó vagy visszatérő betegségek alacsonyabb testmagassághoz vezettek, míg a ritkán beteg emberek magasabbra nőttek. Azoknál a gyerekeknél, akik elveszítették az anyjukat, különösen alacsonyabb lett a testmagasság felnőttkorban, ami a veszteség okozta stressz miatt lehet.

A magasság és az egészségi állapot összefüggése bonyolult kérdés. A magasabb embereknél általában alacsonyabb a halálozási kockázat, de a rendkívül magas embereknél, különösen a férfiaknál, nagyobb a rákos megbetegedésekkel összefüggő halálozás kockázata. A második világháború előtti időszakban a magasabb emberek fiatalabban haltak meg, ami az alacsonyabb emberek kevesebb kalóriaigényével magyarázható, így kevésbé voltak kitéve az élelemhiány okozta alultápláltságnak.

A magasságra vonatkozó trendek változhatnak, Hollandiában például a gyerekek ma már alacsonyabbak, mint a szüleik voltak ugyanennyi idősen, az okok azonban egyelőre tisztázatlanok.