Hőhullám tombol Magyarországon

Rendkívül stabil és meleg időjárási helyzet uralkodik Magyarországon, amelynek következtében forró afrikai levegő áramlik a térségbe. A következő napokban a hőség még fokozódik, és több helyen 40 fok feletti hőmérsékletek várhatóak. A meteorológusok szerint a jövő hét második feléig nem várható jelentős enyhülés.

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa szerint a következő napokban a hőség két csúcsa érkezik, és hat egymást követő napon melegrekordok dőlhetnek meg.

A hőmérsékletek részleteiben a magasabb értékek az Alföld déli részére, míg az alacsonyabbak a nyugati területekre vonatkoznak. Csütörtökön 33-40 fok közötti hőmérséklet várható, helyi zivatarokkal, pénteken 34-40 fok között alakulhatnak a maximumok, szombaton pedig 35-41 fokig kúszhat fel a hőmérő higanyszála.

A hétvégén érkező hidegfront csapadékot hozhat, de jelentős lehűlést nem. Vasárnap a Nyugat-Dunántúlon 30, az ország középső és keleti részein 34-39 fok várható, hétfőn pedig 34-40 fok közötti hőmérsékletekkel kell számolni.

Jövő kedden újabb csúcspont várható 32-42 fokkal, és esély van arra, hogy ezen a napon a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet is megdőljön. A jelenlegi rekord 41,9 Celsius-fok, amit 2007. július 20-án mértek Kiskunhalason.

A jövő hét közepén érkező hidegfront után is marad a meleg, 32-39 fok közötti hőmérsékletekkel, ami bár pokoli meleg, de már nem példa nélküli. A modellek szerint a hét végén újra melegedés kezdődhet.