Felvételi ponthatárok közeledtével nő a kiadó lakások iránti kereslet

Alig két hét múlva, július 24-én hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ami hivatalosan is beindítja a kiadó lakások iránti keresletet az egyetemvárosokban. A fővárosi bérlakáspiac széles kínálattal várja a diákokat, azonban az OTP Ingatlanpont szakértői szerint 10-20 százalékos árnövekedésre kell számítani.

Idén több mint 120 ezer diák várja izgatottan a felvételi eredményeket, hogy megtudják, szeptemberben elkezdhetik-e felsőoktatási tanulmányaikat. A legtöbb jelentkező a budapesti intézményeket célozza meg, így a fővárosban már megindult a kiadó lakásokért folyó verseny.

A bérlakások piacán jelenleg bőséges a kínálat, mivel a pénzpiaci hozamok csökkenésével az ingatlanpiacra térnek vissza a befektetők, növelve ezzel a kiadásra szánt lakások számát. Ezzel egyidejűleg a bérlői konkurencia is erősödik, hiszen egyre több külföldi bérlő jelenik meg Budapesten, különösen az unión kívülről érkezők – mint például oroszok, ukránok, dél-koreaiak, kínaiak – növelik az árakat. A fizetős egyetemi képzésekre érkező külföldi diákok is versenytársai lesznek a hazai hallgatóknak a szálláskeresés terén.

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a bérleti díjak tavaly óta 10-13 százalékkal emelkedtek, különösen a főváros külső kerületeiben. Tavaly még havi 150 ezer forinttól található volt kiadó lakás Budapesten, míg idén a kínálat 160-180 ezer forinttól indul.

A cikk megjegyzi, hogy aki hosszabb távú terveket szövöget és van rá lehetősége, annak érdemes lehet a lakásvásárlást is fontolóra vennie, bár hangsúlyozza, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.