Ősvilági Pompejire bukkantak

Egy új tanulmányban bemutatott tökéletes állapotú, 509 millió éves trilobitakövületek kerültek elő, amelyeket a mai Marokkó területén történt vulkánkitörés hamuja őrzött meg Pompejihez hasonlóan – számolt be róla az ABC.

A lelőhely különlegessége, hogy lehetővé teszi a kutatóknak, hogy a trilobiták és lágyszöveti részeiket minden korábbinál részletesebben tanulmányozzák. John Paterson, a New England-i Egyetem munkatársa és a kutatócsoport tagja szerint általában azt tanítják, hogy a fosszíliák csak üledékes kőzetekben találhatók meg, vulkanikus kőzetekben nem, azonban ez a felfedezés ezt a nézetet cáfolja. A szakértők egy új típusú kőzetet azonosítottak, amelyben a kövületek kivételesen jól megőrződtek.

A korábbi ismeretek szerint csak a kemény testrészek, mint például a külső váz maradtak fenn fosszíliaként, de a marokkói lelőhelyen lágy szövetek kövületeit is felfedezték, egyes példányoknál még az emésztőrendszer is megmaradt. Az ősvilági Pompeji így kivételes lehetőséget nyújt az ízeltlábúak vizsgálatára. Paterson elmondása szerint a vulkánkitörés gyorsan betemethette az állatokat, amelyek a sekély vizekben éltek, és a hamu gyorsan bebetonozta őket, így a finom szemcséjű hamu megőrizte az állatok finom anatómiai jellemzőit.

A leletek révén új felfedezések születtek a trilobiták anatómiájával kapcsolatban, például a fejükön található húsos ajkat és a rágáshoz kapcsolódó furcsa szerveket is azonosították. Paterson szerint lehetséges, hogy nagyobb állatok, mint például a dinoszauruszok, hasonló módon maradhattak meg.