A Hubble űrtávcsővel felfedezett titokzatos fekete lyuk

A csillagászok a Hubble űrtávcső segítségével felfedezték a Földhöz legközelebb lévő köztes tömegű fekete lyukat, amely a Tejútrendszerben helyezkedik el, körülbelül 18 ezer fényévre a bolygónktól.

Az Omega Centauri névre keresztelt fekete lyuk a méretét tekintve a közepes kategóriába sorolható. A csillagméretű fekete lyukakhoz képest, amelyek a Nap tömegének 5-100-szorosával rendelkeznek, az Omega Centauri tömege 8200-szorosa a Napénak. Ezzel szemben léteznek még jóval nagyobbak is, mint például a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A szupermasszív fekete lyuk.

A felfedezés jelentősége nem csupán a fekete lyuk Földhöz való közelségében rejlik, hanem abban is, hogy új információkat szolgáltathat a köztes tömegű fekete lyukak keletkezéséről. A kutatók úgy vélik, hogy az Omega Centauri egykor saját galaxissal rendelkezett, de a Tejútrendszer bekebelezte, így nem fejlődhetett szupermasszív fekete lyukká.

A fekete lyukak keletkezése változatos lehet. Míg a csillagméretű fekete lyukak nagy csillagok összeomlásából származnak, addig a szupermasszív fekete lyukak kisebb fekete lyukak összeolvadásával és a körülöttük lévő galaxis anyagának elnyelésével nőnek.

Az Omega Centauri fekete lyukat már 2019 óta kutatták a csillagászok, de csak most sikerült pontosan meghatározniuk az elhelyezkedését. A Hubble űrtávcső 500 felvételén elemezték a régió 1,4 millió csillagának sebességét, amely alapján meghatározhatták a fekete lyuk helyzetét.

Bár a fekete lyukat szó szoros értelmében nem lehet látni, mivel a szunnyadó fekete lyukak, mint az Omega, nem bocsátanak ki fényt, amikor éppen nem aktívak, vagyis nem "fogyasztják" környezetük anyagát.