Pokoli bányászdráma Lengyelországban

Csütörtök reggel erős földrengés rázta meg a Rydułtowy-bányát Lengyelországban, mintegy 1,15 kilométeres mélységben, ahol 40 bányász sérült meg, egy társukat már csak holtan tudták a felszínre hozni, és egy embert még mindig keresnek.

A baleset során a megsérült bányászok közül 17-öt kórházba szállítottak, közülük egy szenvedett komolyabb sérüléseket, de állapota stabil. A mentési műveletek során kutyák is részt vettek, ami arra utal, hogy a helyzet nem volt teljesen reménytelen. A bányászok személyi lokátorokkal felszerelve dolgoztak, ami jelentősen megkönnyítette az eltűntek felkutatását a föld alatt.

A krakkói AGH Tudományos és Technológiai Egyetem munkatársa, Prof. Marek Cała szerint a bányákban előforduló rengések nem ritkák, sőt, naponta történnek kisebb-nagyobb mértékű földmozgások. Az Onet lengyel hírportálnak nyilatkozva kifejtette, hogy néha olyan erős rengések is előfordulnak, mint amilyen most történt.

A Rydułtowy-bányában korábban is történtek már tragédiák. 2020-ban egy 46 éves bányász vesztette életét, amikor egy föld alatti járat ellenőrzése közben betemette a tetőkőzet, és egy évvel korábban egy éjszakai rengés követelt egy 44 éves férfi életét.

Ezen kívül, Lengyelország nem csak a bányászati, hanem a katonai területen is fontos szerepet vállal a régióban. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter bejelentése szerint már több ezer ember regisztrált, hogy csatlakozzon az Ukrán Légióhoz, egy új önkéntes katonai egységhez Lengyelországban. A külügyminiszter kiemelte, hogy a jelenleg Lengyelországban tartózkodó mintegy egymillió ukrán közül már több ezren jelentkeztek a frissen megalakított lengyelországi Ukrán Légióba. Sikorski hozzátette, hogy az önkéntesek csak akkor hajlandóak Ukrajnába menni harcolni, ha megfelelő kiképzést és felszerelést kapnak hozzá, amit Lengyelország vállal a Légió felkészítésére és felszerelésére, azzal a joggal kiegészítve, hogyha elérkezik a leszerelésük ideje, visszatérhetnek az országba. Az Ukrajna és Lengyelország között aláírt, a biztonsági garanciákról szóló megállapodás rendelkezik egy önkéntes légió létrehozásáról Lengyelországban, külföldiek lehetséges részvételével is.