Meghalt Donáth László

Donáth László, az evangélikus lelkész, a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség parochus emeritusa és volt országgyűlési képviselő, 2024. július 11-én, életének 69. évében váratlanul elhunyt.

A család a Népszavával közölte a szomorú hírt, miszerint a lelkész temetéséről később gondoskodnak. Donáth László halálhírét az általa alapított Gaudiopolis Szeretetház is megerősítette, amelyet a hvg.hu-nak adott információkban osztottak meg.

Donáth László teológiát tanult, majd lelkészként dolgozott több helyen Magyarországon. 1994 és 2010 között függetlenként ült a parlamentben, és a Magyar Szocialista Párt tagjaként is tevékenykedett. Hosszú éveken át töltött be fontos szerepet a magyarországi evangélikus közösségben, és politikai pályafutása során is aktív részt vállalt az ország életében. Donáth volt az Aranyág Alapítvány kuratóriumi elnökének is, és apja, Donáth Ferenc politikus és mezőgazdasági történész, aki részt vett a Nagy Imre-perben.

A család és a Gaudiopolis Szeretetház kérése szerint a temetés részleteiről később adnak tájékoztatást. Donáthnak három gyermeke van, köztük Anna, aki a Momentum EP-képviselője és volt elnöke.

Murányi Gábor, a HVG újságírója a következő szavakkal búcsúzik Donáth Lászlótól: „Jól meghalni az tud, aki jól él.” Donáth László életét és halálát is e gondolat jegyében értelmezte, amelyet gyakran ismételt, és amelyet komolyan is gondolt. Halálosan komolyan. Donáth életében fontos volt, hogy sem a gyermekkora, sem a munkája, sem a családja ne váljon haszontalanná, és hogy a kudarcai, bukásai, szenvedései ellenére is képes legyen ezeket meghaladni. „Aki nem válik vendéggé a saját életében, nem érzi úgy, hogy bármit is meg kell tagadnia önmagából.” – mondta egy korábbi interjúban. Donáth László küzdelmes életének részletei a neten könnyen elérhetőek, de a lényeg, amit életével üzent, a gyászhír görcsében megfogalmazhatatlan. "Barátom, jól éltél." – írja Murányi Gábor.