Orbán "békekövetsége" és az EU-elnökség összemosását minden tagállam elítélte, kivéve egyet

A Népszava, az Euractiv és a Szabad Európa jelentése szerint 25 az 26 EU-tagállam kormánya elítélte, ahogy Viktor Orbán "békekövetségét" összemosva kezelték a magyar EU-elnökséggel. Az ügyet szerdán tárgyalták a Tanácsban az EU-tagállamok állandó képviselői.

Orbán néhány nappal az elnökség átvétele után látogatott Ukrajnába, majd utána Oroszországba, a Türk Tanács ülésére Hegyi-Karabahba, és végül Kínába is ellátogatott. Több alkalommal is posztolt képeket útjairól a magyar EU-elnökség logójával, miközben a moszkvai sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin úgy nyilatkozott, hogy úgy véli, Orbán az EU-elnökséget képviselve van ott, amit a magyar miniszterelnök nem cáfolt azonnal. A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője, Szijjártó Péter összemosva kezelte az EU-elnökséget és a "békekövetséget", olyan kijelentéseket téve, mint hogy: "Véget ért a magyar EU-elnökség első hete, és most már mindenki számára világosnak kell lennie, hogy ez a következő hat hónapban békekövetség lesz" .

A magyar kormány tagjai bárhol tárgyalhatnak és bármilyen kétoldalú megállapodást köthetnek, de a forgó elnökség semmilyen módon nem jogosult az EU-t képviselni a külpolitikában, rámutatott az EU Tanácsának elnöke és az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is .

A Népszava és az Euractiv forrásai szerint a lengyel javaslatra következett be, hogy az EU nagykövetei szerdán megvitatták az ügyet. Ők a Tanácsban a miniszterek alatt állnak, így a forgó elnökség is a magyar kormányhoz tartozik ebben a testületben, és biztosították, hogy csak a követek legyenek jelen a megbeszélésen, így megakadályozva a részletek kiszivárgását .

Mindkét lap arról számolt be, hogy a magyar képviselő érvelt amellett, hogy Viktor Orbán kizárólag kétoldalú alapon tárgyalt, és az a célja volt, hogy feltérképezze a tűzszüneti feltételek megvalósíthatóságát .

Az összes magas rangú diplomatát, kivéve a szlovák nagykövetet, világossá tették, hogy nem tartják hitelesnek a magyarázatot, mivel a találkozók a magyar Tanács elnökségének kezdete után néhány nappal történtek, a kormány a magyar elnökség logóját használta jelentéseiben, és az orosz elnök, Putyin hangsúlyozta, hogy Magyarország tartja jelenleg az elnökséget. Az nagykövetek úgy vélik, hogy a magyarok egyértelműen és szándékosan összemosva kezelték a kétoldalú és az elnökségi látogatást .

Az Euractivnak nyilatkozó diplomaták szerint:

"A 26 nagykövet közül 25 kifejezte széles körű elégedetlenségét vagy haragját a magyar elnökség kezdete miatt" .

Egy diplomatának a Politico azt mondta, hogy a követek megvitatták a találkozók időzítését és sorrendjét, az elnökség hashtagjének használatát és Putyin reakcióját. "A határvonalakat egyértelműen és szándékosan összemosva kezelték", és Orbán ellentétesen cselekedett az Európai Tanács következtetéseinek "betűjével és szellemével", "ezáltal ártva az EU egységének". Az Európai Tanácsban, amely hasonló a Tanácshoz, de külön intézményként működik, nem a miniszterek, hanem az állam- és kormányfők ülnek együtt, és következtetéseiket egyhangúlag fogadják el, ami azt jelenti, hogy Orbánnak is egyet kellett értenie velük .

"Kilenc nap alatt a magyar elnökség elvesztette azt a kevés bizalmat, ami még megmaradt"

– mondta egy másik diplomatának, leírva a helyzetet .

FT: A Tanács jogi szolgálata szerint Orbán moszkvai útja megsértette az EU-szerződéseket

A megbeszélésen a Tanács jogi szolgálata megerősítette, hogy a forgó elnökségnek csak korlátozott szerepe lehet az EU külképviseletében, jelentette a Politico. A Financial Times cikkében, amelyet a Portfolio észrevett, a jogi szolgálat úgy látta az esetet, mint az EU alapító szerződéseinek (azaz az EU kvázi-alkotmányának) megsértését. A dokumentumok megtiltják minden olyan cselekedetet, amely veszélyeztetheti az Unió céljainak elérését, és Orbán megsértette azt a követelményt is, amely szerint minden tagállamnak lojális és kölcsönös szolidaritás szellemében kell külpolitikát folytatnia, írja a lap .

Az őszinte együttműködés elve – vagy ahogy hivatalosan használják, a lojális együttműködés elve – egy elv, amelyet a magyar EU-ügyekért felelős miniszter, Bóka János is hangsúlyozott az elnökség programjának bemutatásakor. Ez az elv az EU egyik alapító szerződésében van rögzítve, és korábban már jogi alapja volt pereskedéseknek az EU Bíróságán, például a magyar kormány ellen 2023 februárjában. Eric Mamer, az Európai Bizottság főszóvivője múlt héten figyelmeztetett, amikor a magyar kormány lojális együttműködéséről kérdezték a moszkvai út fényében, hogy mindannyian "az Európai Unió Bíróságának felügyelete alatt működnek" .

Eddig a tagállamok részéről nem történtek konkrét lépések

Másrészről a Népszava és a Politico megerősítette azt, amit Bóka János EU-ügyekért felelős miniszter szerdán mondott: a vita lezárása után egyetlen ország képviselője sem javasolta az elnökség megszüntetését vagy lerövidítését. Az elnökségek időtartamáról maga a Tanács dönt, tehát elvileg lehetséges, hogy a következő sorban álló lengyel elnökség kezdetét előrehozzák .

"A valóság az, hogy a lehetőségek korlátozottak"

– mondta egy EU-tisztviselő a Politiconak, hozzátéve, hogy egy időben lehetséges lett volna megváltoztatni vagy lerövidíteni az elnökségek sorrendjét, de ez most már jogilag problémás lehet, mivel már elkezdődött. "Okos", mondta Orbánról, "pontosan tudja, meddig mehet el anélkül, hogy azonnali visszahatást kockáztatna". Jean Asselborn, Luxemburg volt külügyminisztere is ezt állította, érvelve, hogy egy ilyen lépés kudarcot vallana az EU bíróságán, és hogy más tagállamok óvakodnának egy ilyen precedens megteremtésétől .

Két diplomatának azt mondták, hogy több nagykövet "gyakorlati következményeket" vetett fel. A Tanács informális üléseit általában az elnökséget betöltő országban tartják, és az első ilyen budapesti ülésen feltűnően kevés miniszter vett részt. A Politico szerint több nagykövet is javasolta az augusztus végi informális külügyminiszteri találkozó bojkottálását, de mivel az ilyen találkozókon nem hoznak döntéseket, így jelképes, ha a tagállamok alacsonyabb szinten vagy egyáltalán nem képviseltetik magukat. Sajtótájékoztatóján Bóka azt mondta, hogy egyetlen kormánytól sem érkezett jelzés arról, hogy nem küldenének minisztereket az ülésre .

Az EP megfontolja a teendőit

Az Euractiv értesülései szerint a forgó elnökséget a politikai csoportok vezetőiből álló Európai Parlament Elnökök Értekezletén is megvitatják. Az EP-képviselők jövő héten találkoznak először, mióta a testületet júniusban megválasztották. A Miniszterek Tanácsának általában egyeztetnie kell a jogszabályokról az EP-vel, és mindkét testületnek egyet kell értenie velük. Még sokáig tart, amíg az EP képes lesz erre, mivel például először ki kell jelölni a jogszabályokért felelős parlamenti előadókat .

A Liberális csoport az Euractivnak elmondta, hogy a bojkott már a kijevi út óta napirenden van, de a lap szerint még mindig bizonytalan, hogy milyen lépéseket fognak tenni .

Az elnökség hagyományosan bemutatja programját az alakuló ülés utáni első ülésen, de Viktor Orbán beszéde a testület zsúfolt programja miatt legkorábban szeptemberben várható .

Az EP kétszer is megkérdőjelezte a magyar kormány alkalmasságát az elnökségre a választások előtt, de nem ment el odáig, hogy teljes mértékben bojkottálja az együttműködést .

A gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról és Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!