Diákmunkával a fesztiválélményért: Mennyit kell dolgozni a belépőért?

Az idei nyári szünetben a diákok a fesztiválbelépők megszerzésére is összpontosítanak, miközben a szakmai tapasztalatszerzés és a pályaválasztási szorongás is motiválja őket a munkavállalásra.

A nyári diákmunka-szezon csúcsán a fiatalok számára a fesztiválok jelentik az egyik legnagyobb vonzerőt. A Balaton Soundtól kezdve a Sziget Fesztiválig számos esemény kínál kikapcsolódást, ám a költségek jelentős terhet róhatnak a diákokra. Ennek ellenére a diákmunka révén a fiatalok képesek összegyűjteni a szükséges összeget, bár sokan még mindig részben a szüleik támogatására számítanak. Az Ifjúságkutató Intézet felmérése szerint a magyar szülők 42%-a engedné el 17 éves kor alatt gyermekét egyedül fesztiválozni, míg 58%-uk szerint ez csak 18 éves kortól lehetséges.

A diákmunkák órabérei 2024-ben a minimálbérnek megfelelően alakulnak, a 25 év alattiak számára adómentesen. Az átlagos órabérek 1600 és 2500 forint között mozognak, de a speciális képzettséggel rendelkezők többet is kereshetnek. Göbl Róbert, a Mind-Diák Szövetkezet vezetője szerint egy két hetes munkavállalással akár egy Sziget napijegy árát is ki lehet keresni.

A diákmunka azonban nem csak a rövid távú célok elérését szolgálja. A karriertervezés és a pályaválasztási szorongás enyhítése érdekében a Mind-Diák munkatársai iskolai előadásokon és tanácsadásokon keresztül segítik a diákokat. Göbl Róbert hangsúlyozza, hogy a diákmunka során a fiatalok felismerhetik saját erősségeiket és fejlesztendő készségeiket, ami segíti őket a karriertervezésben.

A 15 éves kortól a diákok vállalhatnak munkát, és a 16 évesek tanév közben is dolgozhatnak, amennyiben nappali tagozatos diákok. Göbl Róbert felhívja a figyelmet arra, hogy a külföldön tanuló diákok is vállalhatnak diákmunkát Magyarországon, ha rendelkeznek honosított nappali tagozatos diákigazolvánnyal. A 18 év alattiak esetében a szülők munkahelyén is lehetőség nyílhat diákmunkára, ahol a foglalkoztatók jelentős adókedvezményeket élvezhetnek.

Azonban a Balaton Sound fesztivál rajongói számára a 2024-es év szomorú hírt hozott, ugyanis kiderült, hogy ez volt az utolsó alkalom, amikor megrendezésre került a népszerű zenei esemény. Zamárdi polgármestere elárulta, hogy lejárt a szerződésük a szervezőkkel, így jövőre már nem lesz Balaton Sound. Pumped Gabo, aki kilenc évvel ezelőtt vált ismertté a fesztiválon mutatott táncával és stílusával, könnyes szemmel és elcsukló hangon búcsúzott a fesztiváltól egy videóban, amelyben arra kérte a közönséget, hogy öleljék meg egymást utoljára a Balaton Soundon.