Dél-Korea lézerfegyvereket telepít az észak-koreai drónok ellen

Dél-Korea bejelentette, hogy lézerfegyverek telepítésébe kezd az észak-koreai drónok által jelentett fenyegetés elhárítására. A dél-koreai védelmi beszerzési ügynökség csütörtöki közleménye szerint a távol-keleti hatalom az év végéig legalább egy Block-I típusú légelhárító lézerfegyverrendszert fog telepíteni, és további eszközöket a következő években.

A Block-I rendszer kisméretű drónok ellen képes precíziós támadásokat indítani, és a helyi Hanwha Aerospace cég által kifejlesztett. Egy lövés költsége mindössze 2000 dél-koreai von, ami körülbelül 1,45 dollárnak felel meg.

Egy névtelen forrás szerint az észak-koreai drónok komoly fenyegetést jelentenek Dél-Korea biztonságára, ezért döntöttek amellett, hogy mihamarabb lézerfegyverekkel biztosítják a dél-koreai légteret.

Továbbá, több ország, köztük az Egyesült Államok és Izrael is, nagy potenciált lát a lézerfegyverek fejlesztésében, és olyan nagyteljesítményű rendszereken dolgoznak, amelyek képesek ballisztikus rakétákat is lelőni. Dél-Korea is szeretné a jövőben növelni a már meglévő rendszerek erejét, és reméli, hogy képes lesz rakétaelhárító lézerfegyverek kifejlesztésére.

A Block-I-et 2022-ben és 2023-ban is sikeresen tesztelték. Li Ilvu, a Korea Defense Network szakértője szerint kérdéses, hogy Dél-Korea mennyire képes hatékonyan használni a lézerfegyvereit, mivel a légvédelmi radarrendszerei nem elég fejlettek az észak-koreai drónok megfelelő észleléséhez. Hozzátette, hogy a lézerfegyver hatótávolsága viszonylag rövid, így a nagy teljesítményű mikrohullámú fegyverek hatékonyabbak lennének abban az esetben, ha egyszerre nagy számú ellenséges drón repül be az ország légterébe.