Csütörtöki időjárás: változékony hőmérsékleti viszonyok és szombati kánikula

Csütörtökön a napos időt fátyol- és gomolyfelhők tarkítják, és bár az északi tájakon kezdődik, a déli órákban más területeken is megnövekszik a gomolyfelhő-képződés, ami elszórt záporokat és zivatarokat eredményezhet, a legkisebb eséllyel a délnyugati részeken.

A szél többnyire mérsékelt marad, de a zivatarok környezetében erős, olykor viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 34 és 40 fok között mozog, de északnyugaton kissé hűvösebbre, 30 és 33 fok közötti értékekre kell számítani. Késő estére 26 és 31 fok közötti hőmérsékletek prognosztizálhatók. A szerdai nagy melegben egy gyermek kiszáradása miatt kellett mentőt hívni a Börzsönyben.

A hétvége még forróbbnak ígérkezik, különösen szombaton, amikor a nyár egyik legmelegebb napjára számíthatunk, a hőmérséklet akár a 40 fokot is meghaladhatja, főként az Alföldön. Éppen ezen a napon nyitja meg kapuit a Makóhoz közeli Kiszombor határában egy négy és fél hektáros kukoricatáblában kialakított, csaknem öt kilométeres labirintus. A látogatók augusztus 20-ig élvezhetik a különleges élményt, amely során egy óra alatt érhetik el a kijáratot, ha nem tévednek el. Fontos, hogy elegendő vizet vigyenek magukkal, nehogy a Börzsönyben történtekhez hasonlóan kiszáradjanak.

A kukoricalabirintus tervezője, Prónai Éva mintegy 30 óra alatt rajzolta meg az ösvényeket, amelyek Kiszombor jelképeit ábrázolják, köztük a százéves harangokat, egy tölgyfa levelet és makkot, a Vályogos-tó hullámait és egy halat, valamint egy bagoly alakját. A labirintust négy ember mintegy 300-350 óra munkával készítette el, a növények magassága pedig a csapadékos időjárás és a kiváló minőségű vetőmag köszönhetően eléri, sőt néhol meghaladja a 2,5 métert.

A nyitónapon íjásztatással várják a látogatókat, és minden szombaton kincskeresésre is sor kerül. A következő hetekben csillagászati és régészeti előadásokat is terveznek az egyesület szervezésében.