Vigyázzon, rengeteg nyári eseményre kínálnak hamis jegyeket

Több mint 700 internetes domaint használnak a netes csalók arra, hogy hamis jegyeket kínáljanak a hamarosan kezdődő párizsi olimpiára – írja a Bleeping Computer.

A kutatók szerint a domainek egy részét 2022-ben hozták létre, és azóta átlagosan húsz újat regisztrálnak havonta. A megfigyelések szerint a fő célpontok az orosz nyelvet beszélő állampolgárok, mivel az orosz és fehérorosz sportolók nem képviselhetik hivatalosan a hazájukat a világeseményen.

A csalók által használt domainek között szerepelnek olyanok, mint a ticket-paris24.com és a tickets-paris24.com, amelyek megtévesztésre alkalmasak. A hamis weboldalak hitelesség látszatát keltik, csupán kisebb tartalmi és nyelvi eltérésekkel rendelkeznek a hiteles oldalakhoz képest. Árban azonban jelentős eltérések figyelhetők meg: míg a hivatalos jegyek 100 euróért elérhetők, a csalók által kínált jegyek ára minimum 300 euró, de akár 1000 eurót is meghaladhat.

A kutatók által végzett tesztek során kiderült, hogy a jegyvásárlások a Stripe fizetésfeldolgozó platformon keresztül történnek, és a pénzt csak akkor utalják át, ha a kártyán elegendő fedezet van. Ez arra utal, hogy a csalók célja nem a hitelkártyaadatok megszerzése, hanem egyszerűen a pénzszerzés. Érdekesség, hogy a nyomozás során azt találták, minden oldal egyetlen IP-címhez köthető.

A Ticket Heist névre keresztelt hálózat nem csak az olimpiára kínál hamis jegyeket. Az Európa-bajnokságra és koncertekre is árultak már hamis jegyeket, és a jelentések szerint a hálózatot egyelőre nem sikerült lekapcsolni. Ezért különösen fontos, hogy vigyázzanak az online jegyvásárláskor.