Sarközy-ügy: vádak a volt first lady ellen

Nicolas Sarkozy volt francia elnök feleségét, Carla Bruni-Sarkozy-t csalással, bűnpártolással és bizonyítékok elrejtésével vádolják egy 2007-es választási finanszírozási botrány kapcsán, amelyben állítólag Moammar Kadhafi líbiai diktátor is érintett. Az ügy egyre bonyolultabb fordulatokat vesz.

Carla Bruni-Sarkozy, Franciaország egykori first ladyje, bírósági felügyelet alá került, és megtiltották számára, hogy férjén, Nicolas Sarkozy-n kívül bármely vádlottal kapcsolatba lépjen. A vádak szerint a líbiai diktátor, Kadhafi készpénzzel járult hozzá Sarkozy 2007-es győztes kampányához. A francia média jelentései alapján Bruni-Sarkozy-t többek között azzal gyanúsítják, hogy tanúvallomásokat hamisított meg, és részt vett a libanoni igazságügyi személyzet megvesztegetésére irányuló kísérletben.

Az ügyvédei az AFP-nek nyilatkozva kijelentették, hogy Bruni-Sarkozy harcolni fog az őt ért „alaptalan döntések” ellen. Nicolas Sarkozy, aki 2007 és 2012 között töltötte be Franciaország elnöki posztját, jövőre áll majd bíróság elé, ahol többek között korrupcióval, illegális kampányfinanszírozással, elsikkasztott közpénzekből való részesüléssel és bűnszövetkezetben való részvétellel vádolják.

A vizsgálatok 2013-ban kezdődtek, miután Szaif al-Iszlám, Kadhafi fia, vádakat fogalmazott meg Sarkozy ellen, mondván, hogy elfogadta apja millióit a kampányfinanszírozás céljából. Ziad Takieddine, egy libanoni üzletember, aki közvetítőként működött Franciaország és a Közel-Kelet között, megerősítette a vádakat, állítva, hogy írásos bizonyítéka van arra, hogy Sarkozy kampányát Tripoli finanszírozta. Takieddine később visszavonta állításait, ami felvetette a gyanút, hogy Sarkozy és szövetségesei, köztük felesége, lefizethették volna őt.

Carla Bruni-Sarkozy, aki olasz származású volt szupermodell és énekesnő, 2008-ban ment hozzá Sarkozy-hez, és egy lányuk született 2011-ben. Nicolas Sarkozy 2012-ben elvesztette újraválasztási pályázatát Francois Hollande-dal szemben, és azóta több büntetőeljárás is indult ellene, beleértve egy felfüggesztett börtönbüntetést is, amelyet egy bíró megpróbált megvesztegetése miatt kapott. Az év elején pedig bűnösnek találták a 2012-es újraválasztási kampányának illegális finanszírozásában.