Budapesten garázdálkodó bűnbanda tagjai a bíróság előtt

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 12 fős bűnbanda ellen, akik számos vagyon elleni bűncselekményt követtek el a fővárosban.

A vádhatóság szerint a banda 47 vádpontban került megvádolásra, amelyek között élelmiszer-, parfümlopások, vendéglátóipari egységek feltörései és rablás is szerepel. A csoport tavaly június és november között volt aktív, és a bűncselekményeket többnyire csoportosan, társtettesként hajtották végre.

A vádirat részletei szerint a bűnbanda tagjai többek között gyorsbüféket, éttermeket, kürtős kalácsozókat, fagyizókat és reggelizőket törtek fel, ahonnan ételeket, készpénzt és technikai eszközöket tulajdonítottak el.

A vádlottak között kilenc fiatalkorú és három felnőtt személy található. Az ügyészség egyikükkel szemben rablás miatt is vádat emelt, miután a Blaha Lujza téren egy fiú kitépte egy férfi kezéből a táskáját, majd amikor a sértett üldözőbe vette a tolvajt, annak társa elgáncsolta őt, ami következtében a férfi csonttörést szenvedett.

A nyomozás során összesen 14 gyanúsítottat hallgattak ki, azonban egy felnőtt és egy fiatalkorú ügyét külön tárgyalják.

A vádlottak ellen a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege üzletszerű lopások és egy esetben rablás miatt emelt vádat. Egyikük fogolyszökés miatt is felelnie kell, mivel megszökött a bűnügyi felügyelet alól.

A kerületi ügyészség a vádlottaknak különböző büntetéseket indítványoz, többek között javítóintézeti nevelést, próbára bocsátást, közérdekű munkát és elzárást. Egy különösen többszörös visszaeső felnőtt nő esetében börtönbüntetést javasolnak.

A vádlottak többsége jelenleg is letartóztatásban van, részben ebben, részben más ügyekben.