Biden elnök újabb nyelvbotlása

Joe Biden amerikai elnök ismételten nagyot bakizott, amikor tévedésből „Putyin elnöknek” nevezte Zelenszkijt a NATO-csúcs végén.

Az amerikai elnök, Joe Biden a NATO-csúcsot követően válaszolt az újságírók kérdéseire, és amikor Ukrajna vezetőjét akarta felkonferálni, véletlenül „Putyin elnöknek” nevezte Volodimir Zelenszkijt. Néhány másodperc múlva azonban gyorsan korrigálta magát. „Putyin elnök? Zelenszkij elnök úr! Annyira arra koncentrálok, hogy legyőzzem Putyint” – mondta Biden, majd Zelenszkij viccesen hozzátette: „Én jobb vagyok”.

Ez nem az első eset, hogy Biden összekeverte a világ vezetőinek neveit. Korábban Emmanuel Macron francia elnököt összetévesztette az elhunyt Francois Mitterrand köztársasági elnökkel, és Helmut Kohl volt német kancellár nevét keverte össze Angela Merkellel.

Az amerikai elnökjelöltek között Biden nem az egyetlen, aki hibázott e téren. Donald Trump is tévedett, amikor Orbán Viktort Törökország elnökének nevezte, és azt állította, hogy Magyarország határos Ukrajnával és Oroszországgal. Trump nyelvbotlásai ellenére Orbán Viktor nem sértődött meg, és a NATO-csúcs után tervezi, hogy Floridába utazik, hogy találkozzon az ex-elnökkel.

Biden legutóbbi bakija különösen kínos időszakban történt, hiszen az elnökjelölti vitát követően kétségek merültek fel alkalmasságával kapcsolatban. Biden többször is összezavarodott a saját mondandójában, ami aggodalmakat váltott ki kritikusai és támogatói körében egyaránt.

A New York Times szerkesztősége és több Demokrata Párti politikus, köztük egy szenátor, valamint hírességek, mint Disney, Stephen King és George Clooney is arra szólították fel Bidet, hogy ne induljon a következő választáson. George Clooney szerint Biden visszalépése a demokráciát menthetné meg, ahogy korábbi megválasztása is tette. A Vanity Fair szerint Barack Obama volt elnök előre tudta, hogy Clooney visszalépésre fogja felszólítani Bident, mégsem akadályozta meg ezt.

Sajtóértesülések szerint Biden már fontolgatja, hogy kiszálljon a versenyből, de a Fehér Ház ezt cáfolta. Az elnök a washingtoni NATO-csúcstalálkozó lezárását követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy kitart amellett, hogy indul az elnökválasztáson, és a legalkalmasabb személynek nevezte magát arra, hogy elinduljon az elnökválasztáson. Azzal érvelt, hogy egyszer már sikerült legyőznie Donald Trumpot a választáson, és hozzátette, hogy ezt újra meg fogja tenni. Arról is beszélt, hogy még nem fejezte be azt a munkát, amit elkezdett.

Hangsúlyozta, hogy még hosszú a kampány, és példaként azt mondta, hogy öt olyan elnök is volt, akik röviddel az elnökválasztás előtt alacsonyabb támogatottsággal rendelkeztek, mégis győzni tudtak. Az elnök a NATO-csúcstalálkozót, a tagok közötti konszenzust méltatva nagy sikernek minősítette.

A politikus ismét megerősítette, hogy kitart az Ukrajna mögötti támogatásban, és bejelentette egy új, 225 millió dolláros segélycsomagot Ukrajnának, amely fegyvereket, többek között Patriot rakétarendszereket, Stinger légvédelmi rakétákat, lőszereket és páncéltörő rendszereket tartalmaz. Biden erősnek ítélte a NATO-t, amelyet lényegesnek tart az amerikai biztonság szempontjából. Joe Biden több ponton élesen bírálta hivatali elődjét, a jelenlegi republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpról azt állította, hogy nem érez elkötelezettséget a NATO iránt, és nem tartja kötelességnek az alapszerződés kollektív védelemről szóló 5-ös cikkelyének betartását.

A sajtótájékoztatón Biden egy másik nyelvbotlását is elkövette, amikor Kamala Harris alelnökét Donald Trump nevével cserélte össze. „Nézze, nem választottam volna Trump alelnököt alelnöknek, ha nem lenne alkalmas az elnöki posztra” – mondta az elnök, majd kijavította magát és válaszolt Trump gúnyos posztjára, hangsúlyozva, hogy tudja mi a különbség köztük: „az egyik ügyész a másik bűnöző”.

Az összesen ötvenkilenc percen át tartó szereplése alatt Biden elnök megerősítette, hogy versenyben akar maradni az elnökválasztási kampányban. „Be kell fejeznem ezt a munkát, mert annyi minden forog kockán” – fogalmazott, ám a sajtótájékoztató után három újabb demokrata képviselő szólította fel, hogy lépjen vissza, így a távozását követelők immár tizenheten vannak. Biden azonban csak akkor fog visszalépni, ha maga az Isten kéri.

A hollywoodi támogatás elapadása is aggodalomra ad okot Biden kampányában. A BBC szerint egyre több demokrata támogató, köztük hollywoodi hírességek jelezték, hogy nem adományoznak többet az elnöki kampánynak, amíg Biden a jelölt. George Clooney, Ayelet Waldman, Damon Lindelof, Abigail Disney, John Cusack, Stephen King, Rob Reiner és Michael Douglas is nyilvánosan fejezte ki aggodalmát Biden jelöltségével kapcsolatban, és többen közülük arra szólították fel az elnököt, hogy lépjen vissza.

Olaf Scholz német kancellár azonban kiállt Biden mellett, és egy interjúban „nagy hibának” nevezte, ha alábecsülnék az amerikai elnököt, akit kiemelkedő jelöltnek nevezett. Scholz dicsérte Biden NATO iránti elköteleződését és a transzatlanti szövetség folytatódó támogatását. A brit és a finn miniszterelnök is megerősítette Biden képességeit, Keir Starmer brit miniszterelnök szerint Biden „igazán jó formában volt” a Fehér Házban tartott kétoldalú tárgyalások alatt, míg Alexander Stubb finn elnök hangsúlyozta, hogy nincsenek kétségei Biden képességeivel kapcsolatban.

Barack Obama és Nancy Pelosi, a demokraták két kiemelkedő alakja, négyszemközt beszéltek Bidenről és a 2024-es kampány jövőjéről. Mindketten aggodalmukat fejezték ki Biden sikerességével kapcsolatban, és a demokraták tőlük várják a segítséget, hogy meggyőzzék az elnököt a visszalépésről. Pelosi a vita óta beszélt Bidennel, de nem tekinti véglegesnek Biden döntését, hogy versenyben marad.

A washingtoni NATO-csúcstalálkozó végén tartott sajtótájékoztatón Biden kijelentette, hogy addig nem hajlandó beszélni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amíg az nem változtat a viselkedésén. „Nincs jó okom arra, hogy most beszéljek Putyinnal. Nem sok mindenre hajlandó, ami a viselkedésének bármilyen megváltoztatását illeti. De nincs olyan világvezető, akivel ne lennék hajlandó tárgyalni” – állította Biden, hangsúlyozva, hogy szerinte irreális az az elképzelés, hogy Oroszország a közeljövőben alapvetően új útra térne. Az amerikai elnök megemlítette, hogy Putyinnal ellentétben Hszi Csin-ping kínai vezetővel "közvetlen kapcsolatban áll", és életkorától függetlenül, három év múlva is képes lesz fellépni ellenük.