Mit keresett az indiai vezető Putyinnál, és miért ment Bécsbe?

A héten az indiai miniszterelnök Moszkvába látogatott, ahol tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, majd háromnapos európai útjának részeként Ausztriát is felkereste. Narendra Modi miniszterelnök moszkvai útja merész diplomáciai erőfeszítést jelent India részéről, hogy eloszlassa India politikájának esetleges változásával kapcsolatos orosz aggodalmakat.

Az indiai-orosz kapcsolatok jelenlegi formájában rendkívül átfogóak, a védelemtől és a kereskedelemtől kezdve az űrkutatáson át a nukleáris és kulturális együttműködésig mindenre kiterjednek. India tudatosan figyelmen kívül hagyta az Oroszországból származó energiaimportjára vonatkozó nyugati szankciókkal kapcsolatos fenyegetéseket, és ironikus módon az Oroszországgal folytatott kereskedelme az elmúlt pénzügyi évben történelmi csúcsot ért el, 65 milliárd dollárt tett ki. India célkitűzései túlmutatnak azon, hogy csupán az olaj, a műtrágya és a fegyverek kedvező árát biztosítsa, a cél az, hogy mélyebb partnerségeket alakítsanak ki, különösen a védelmi technológia átadása terén. A védelmi együttműködés továbbra is az indiai-orosz kapcsolatok egyik sarokköve, amely erős pajzsot biztosít a légi fenyegetésekkel szemben az S-400 Triumf légvédelmi rendszerek folyamatban lévő szállításával.

A kereskedelem terén az egyensúlytalanság jelent problémát, a 65 milliárd dolláros teljes kereskedelmi forgalomból India exportja kevesebb mint 5 milliárd dollárt tesz ki. Oroszországnak több terméket kellene vásárolnia Indiából, és többet kellene befektetnie az országban. Mindkét félnek fel kell gyorsítania az Eurázsiai Unióval kötendő szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat a kereskedelem fejlődése érdekében.

India a háború alatt végig szimpatizált Oroszországgal, nem volt hajlandó elítélni Oroszországot, tartózkodott az ENSZ-ben a Moszkvára nézve kedvezőtlen szavazástól. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésén Modi hangsúlyozta, hogy „a csatatéren nem lehet megoldást találni”, amit először S. Jaishankar külügyminiszter használt idén márciusban. Putyin nagyra értékelte Modi békéről szóló üzenetét, és kiemelte az ukrajnai válság megoldásának módjaira irányuló erőfeszítéseit.

A találkozó során Modi megerősítette az Oroszországgal való stratégiai kapcsolatokat, és bejelentette, hogy két újabb konzulátust nyit az oroszországi Kazanyban és Jekatyerinburgban, emellett kilenc megállapodást kötött. Oroszország ígéretet tett a háborús fronton rekedt indiai állampolgárok hazatérésére, és felajánlotta, hogy közös vállalatokat hoz létre Indiában az indiai hadsereg számára késedelmesen szállított pótalkatrészek problémájának megoldására.

Modi miniszterelnök történelmi jelentőségűnek minősítette ausztriai látogatását, hiszen 41 éve nem járt indiai kormányfő az országban. Jelentős megbeszéléseket folytatott osztrák vezetőkkel, köztük Alexander Van der Bellen szövetségi elnökkel és Nehammer kancellárral a kétoldalú együttműködés megerősítése és az India és Ausztria közötti együttműködés új lehetőségeinek feltárása érdekében. Karl Nehammer osztrák kancellár és Modi miniszterelnök a kulturális cserekapcsolatok hagyományát méltatva megjegyezte, hogy az osztrákok körében egyre nagyobb az érdeklődés a jóga és az Ayurveda iránt. Mindkét vezető elismerte a készségfejlesztés és a szakképzett munkaerő mobilitásának fontosságát is, hogy támogassák a csúcstechnológiai ágazatokban való bővített szerepvállalást.