Az ausztrál kötvénypiac a befektetők új kedvence

Az ausztrál kötvénypiac kiemelkedő gazdasági adottságainak köszönhetően vált az amerikai dollárban gondolkodó privátbanki ügyfelek egyik új kedvenc befektetési területévé, ahol tíz százalék feletti növekedés is elérhető volt egy év alatt.

Az ausztrál gazdaság stabilitása és a magas hitelminősítés vonzza a befektetőket. Ausztrália hitelminősítése AAA besorolású, ami még az Egyesült Államoknál is stabilabb, és az ország GDP-jének mindössze 22 százalékát kitevő alacsony adósságszinttel rendelkezik. Az ausztrál bankszektor, a bányatársaságok és az infrastruktúra fejlesztésében érdekelt cégek kötvényei között válogathatnak azok, akik magas hitelképességű vállalatokba szeretnének fektetni. Az ausztrál vállalati kötvények között sok amerikai dollárban denominált értékpapír található, mivel az ausztrál cégek jelentős része amerikai dollárban adósodik el a nemzetközi tevékenységük és a hazai deviza gyengülése miatt.

Az SPB ügyfelei körében különösen két ausztrál bankszektorbeli cég, a Macquarie Group LTD és a Westpac Banking értékpapírjai váltak népszerűvé, melyek 10 százalék feletti növekedést produkáltak az elmúlt egy évben. A Macquarie Group LTD kötvényei 2034-es lejárattal és 5,887 százalékos kamatozással, míg a Westpac Banking 2033-as lejárattal és 6,82 százalékos kamatozással érhetők el.

A bányatársaságok kötvényei szintén keresettek, különösen a világ egyik vezető bányászati nagyhatalmaként számon tartott Ausztrália esetében. A Rio Tinto, amely a világ második legnagyobb fémipari és bányászati vállalata, amerikai dollárban denominált kötvényeit 2033-as lejárattal és 6,125 százalékos kamatozással kínálja. Az SPB portfólióiban megtalálható a Northern Star Resources kötvénye is, amely 6,125 százalékos kamatozással rendelkezik, és a másodpiacon névérték felett kereskedhető.

Az infrastruktúra-fejlesztés területén is kiemelkedő hozamok érhetők el. Beschenbacher Kornél, az SPB Befektetési Zrt. privátbankára szerint az ausztrál telekommunikációs szektor szereplői, mint például a Telstra Corp LTD, hosszabb távon jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek. A Telstra kötvénye 3,125 százalékos kamatozással és 5,40 százalékos lejárati hozammal bír. A Transurban Group, amely autópályák üzemeltetésével foglalkozik, 3,375 százalékos kamatozással és 2027-es lejárattal rendelkező kötvényeit BBB+ hitelminősítéssel és névérték alatti kereskedési áron kínálja.