Az Egyesült Államok hamarosan újra átveszi az F-35-ös vadászgépeket és további típusokat is modernizál

Az Egyesült Államok várhatóan még ebben a hónapban folytatja az F-35-ös vadászgépek átvételét, miután a Lockheed Martin kijavította a korábban tapasztalt problémákat. A Pentagon a TR-3 frissítéssel ellátott gépek átvételére készül, miközben a légierő további vadászgéptípusok modernizációját is tervezi.

Az ötödik generációs F-35-ös vadászgépek átvételét korábban szoftverfrissítési problémák hátráltatták, de a Lockheed Martin a hibák kijavítása után hamarosan újra átadhatja a gépeket a Pentagonnak. A TR-3 frissítés bevezetésével a gépek átvétele már ebben a hónapban megvalósulhat.

Az F-35-ös vadászgépek mellett az amerikai légierő az F-22-esekkel kapcsolatban is terveket szövöget. Kenneth Wilsbach tábornok, a Légiharc-parancsnokság vezetője szerint az F-22 továbbra is fontos szerepet tölt be, és jelenleg nincs hivatalos utódja. A tábornok hangsúlyozta, hogy az F-22-esek korszerűsítése is folyamatban van, és ezek a gépek kiegészítik majd az F-35-ös flottát.

A Pentagon nem csak az ötödik generációs vadászgépekre koncentrál, hanem az F-15FX és az F-16-osok modernizációját is tervezi. Az F-16-os vadászgépeket új elektronikai hadviselési egységekkel és elektronikusan letapogatott antennás radarokkal szerelik fel, hogy naprakészek maradjanak a modern hadviselési követelményekhez képest.

A légierőnek az F-35-ösökkel kapcsolatban az energia- és hűtőrendszer régóta fennálló problémáit is kezelnie kell, miközben figyelniük kell a költségek kontrollálására is. Az amerikai légierő így egy összetett feladat előtt áll: egyrészt biztosítani kell a meglévő gépek korszerűsítését és karbantartását, másrészt pedig új gépek beszerzésével és bevezetésével kell folyamatosan frissíteniük a flottát.