Az F-16-os vadászgépek hamarosan megérkeznek Ukrajnába

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter bejelentette, hogy az első F-16-os vadászgépek 2024 nyarának végére érkeznek meg Ukrajnába, amelyek jelentős fordulatot hozhatnak a háborúban.

Kuleba az ukrán 24-es csatornának adott interjúban elmondta, hogy az ígéretüknek megfelelően az F-16-os vadászgépek 2024 nyarán fognak repülni az ukrán égbolton. Az első néhány darab F-16-os harci repülőgép már úton van Ukrajna felé, miután minden leszállítási és átvételi probléma megoldódott.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy nappal korábban jelentette be, hogy az F-16-os vadászgépek Dániából és Hollandiából tartanak Ukrajna felé. Hollandia és Dánia 2023 augusztusában, az Egyesült Államok jóváhagyását követően hozta létre a "vadászgép-koalíciót", amelynek célja Ukrajna felfegyverzése F-16-os vadászbombázókkal. Belgium is csatlakozott a kezdeményezéshez, és 2025 után tervezi a harci gépek átadását.

Az elmúlt év során komplex előkészítési folyamat zajlott, amely során ukrán pilóták és mérnökök nyugati kiképzéseken vettek részt, az ukrán reptereket felkészítették a gépek fogadására, és a nyugati hatalmak igyekeztek a lehető legjobb állapotba hozni az átadandó F-16-osokat.