Az Alkotmánybíróság nem vizsgálja a főpolgármester-választás újraszámlálásának jogosságát

Az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el azt a panaszt, amely a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálását kifogásolta.

A panasz benyújtója, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, azt állította, hogy a Kúria vasárnapi döntése, mely szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) számolja meg újra a budapesti főpolgármester-választáson leadott szavazatokat, Alaptörvény-ellenes. A panasz szerint a Kúriának nem lett volna szabad az NVB-re bíznia az újraszámlálást, mivel ezzel egy új fellebbezési lehetőség jött létre jogi alap nélkül. A panasz szerzője szerint a Kúriának magának kellett volna elvégeznie az újraszámlálást.

Az Alkotmánybíróság Hörcherné Marosi Ildikó vezette tanácsa azonban megállapította, hogy a panasz írója nem igazolta, hogy őt a döntés közvetlenül és személyesen érintené. A panasz elutasítását azzal indokolták, hogy a benyújtott indítvány nem felelt meg a formai követelményeknek, és nem tartalmazott érdemi, alkotmányossági összefüggéseket bemutató indokolást.

A döntés ellenére, ha az NVB pénteken hirdet végleges eredményt, az érintetteknek lehetőségük lesz a Kúriához fordulni, és amennyiben ott törvénysértést állapítanak meg, még az Alkotmánybírósághoz is benyújthatják panaszukat. Tehát az NVB határozata csak akkor tekinthető majd a választási folyamat lezárásának, ha senki sem nyújt be ellene kifogást.