Oroszország célkeresztjében a német hadiipari cég vezérigazgatója

Az amerikai és német hírszerzés felfedezte, hogy az orosz kormány tervei között szerepelt a Rheinmetall vezérigazgatójának meggyilkolása, aki támogatást nyújt Ukrajnának a háborúban. A Rheinmetall, amely a legnagyobb gyártója a 155 mm-es tüzérségi lövedékeknek, létfontosságú támogatást biztosít az ukránok számára az oroszok elleni honvédelemben.

Az amerikai és német hírszerzés információi szerint az orosz kormány egy nagyszabású terv részeként tervezte meggyilkolni a Rheinmetall vezérigazgatóját, Armin Papperger-t, aki a német hadiipar egyik meghatározó alakja. A Rheinmetall jelentős részesedést szerzett a 4iG Csoportban, és közös védelmi vállalatot is alapítottak, amelynek keretében űrfejlesztés is zajlik.

Az amerikai és német hírszerző szolgálatok az év elején fedezték fel az orosz szándékot, és ezt követően értesítették Berlint, amelynek biztonsági szolgálatai képesek voltak meghiúsítani a tervet, és védelmükbe vették a vezérigazgatót. A Rheinmetall a közeljövőben páncélozott járműveket gyártó üzemet nyit Ukrajnában, ami aggodalmat keltett Oroszországban.

Az oroszok szabotázskampányának részeként Európa-szerte fegyverraktárakat gyújtottak fel, hogy megakadályozzák a fegyverszállításokat Ukrajnába. A NATO-n belül is komoly viták folynak arról, hogyan kezeljék ezt a problémát, és hogyan tájékoztassák jobban a tagállamokat a hírszerzési információkról.

A szabotázskampányhoz kapcsolódó bűncselekmények között voltak olyanok is, amelyek nem tűntek közvetlenül kapcsolódónak az ukrajnai konfliktushoz, mint például a litvániai IKEA-ban történt tűzeset. Lengyelországban egy ukrán férfit toboroztak, hogy háborúellenes graffitiket fessen, majd később térfigyelő kamerákat helyezzen el és gyújtogatásokat hajtson végre.

Az Egyesült Államok európai katonai bázisain fokozott riadókészültséget rendeltek el, miután értesültek az oroszok tervezett szabotázstámadásairól. Áprilisban két német–orosz állampolgárt tartóztattak le, márciusban pedig Londonban több férfit vádoltak meg egy ukrán raktárépület felgyújtásával. Lengyelország és Franciaország is vizsgálódik az orosz szabotázskampányhoz kapcsolódó esetek miatt.

A NATO-tisztviselő szerint Oroszország azért folytatja ezt a kampányt, mert a Nyugaton zajló választások idején megpróbálják aláásni Ukrajna támogatását. A német belügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a szövetségi kormányt nem fogják megfélemlíteni az orosz fenyegetések, és minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy megelőzzék az esetleges fenyegetéseket Németországban.

Magyarország több százmillió euró értékben vesz kamikaze drónokat a német Rheinmetall hadipari vállalattól. A szállítás idén kezdődik, és a tervek szerint 2025-ben fejeződik be. A Hero-drónok a keringő lőszerek, közismertebb nevükön az öngyilkos vagy kamikaze drónok közé tartoznak. Ezek az eszközök közelebb állnak az okos lövedékekhez, mint a repülőgépekhez, mivel egyszer használatosak. Izraellel és németekkel közösen gyárt majd harci drónokat Magyarország, a német Rheinmetall magyar vegyesvállalatának zalaegerszegi gyárat Orbán Viktor adta át 2023-ban. Várpalotán 2024-ben elindulhat Európa egyik legmodernebb műszergyára, szintén a Rheinmetallal közösen. Tavasszal letették a Rheinmetall hibridüzemének alapkövét Szegeden, ahol azt is bemutatták, pontosan mit fog gyártani a német hadiipari cég. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont mellett lévő, 85 ezer négyzetméteres területen első körben 15 ezer négyzetméteres gyár épül. Az üzembehelyezést 2025 végére tervezik, és 300 munkahelyet hoznak létre, a helyszínen kutatás-fejlesztési tevékenység is zajlik majd.