A szennyvízben mért koronavírus örökítőanyag koncentrációja nem változott

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legfrissebb adatai szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben országos szinten nem mutat változást az előző héthez képest.

Az év 27. hetében végzett vizsgálatok alapján a koronavírus örökítőanyag koncentrációja a szennyvízben stagnálást mutat. A mintavételi helyek többségénél hasonló tendenciát figyeltek meg, azonban Nyíregyházán, Szegeden és Szolnokon emelkedő tendenciát észleltek, míg Székesfehérváron és Tatabányán csökkenést tapasztaltak.

A közlemény szerint öt vármegyeszékhelyen, nevezetesen Kaposváron, Kecskeméten, Szombathelyen, Veszprémben és Zalaegerszegen a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a kimutatási határ alatt maradt ezen a héten.

A szennyvízben mért koncentrációk területi megoszlása szerint Budapest déli részén az "emelkedett", míg Győrben, Pécsett, Szekszárdon, Szolnokon, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Egerben, Salgótarjánban, valamint Budapest központi és északi részén "mérsékelt" kategóriába sorolható. Más helyeken az örökítőanyag koncentrációja "alacsony" szintűnek minősül.