A reszelt, fagyasztott gyümölcsök új hulláma

A reszelt, fagyasztott gyümölcsök nem csupán egy múló internetes trend, hanem egy maradandó gasztronómiai jelenség, amely a hagyományos jégkásák modern változataként tűnt fel a közösségi médiában. A fagyasztott gyümölcsök reszelése egy egyszerű, gyors és gép nélkül is elvégezhető módszer, amely más állagot eredményez, mint a hagyományosan aprítógépben készült fagyigyümölcsök. A trend nem csupán a dinnyére és barackra korlátozódik, hanem már savanyú uborkát is reszelnek ezzel a technikával.

Az ázsiai gasztrokultúrákban a borotvált jég hosszú hagyományokkal rendelkezik, és a jeges édességek már a 10. században is népszerűek voltak. A japán kakigori, a hawaii jeges desszertek, a koreai patbingsu, a kínai és tajvani változatok, valamint a Fülöp-szigeteki Halo halo mind-mind a borotvált jég különböző formái, amelyek gyümölcsökkel, szószokkal és különféle extrákkal készülnek.

Európában a délolasz graniták a legismertebbek, amelyeket otthon is könnyen elő lehet állítani egy villával átkapargatva a fagyasztott, sziruppal édesített folyadékot.

A reszelt, fagyasztott gyümölcsök előállítása egyszerűnek tűnhet, de a gyakorlatban több trükköt is alkalmazni kell. A gyümölcsöket 3-4 órára kell a fagyasztóba tenni, és vastag gumikesztyűben, éles reszelővel kell dolgozni. A gyümölcsöt hosszú és lassú mozdulatokkal kell reszelni, majd a végeredményt további hozzávalókkal, például mézzel, friss gyümölcsökkel vagy gabonapelyhekkel lehet díszíteni.

A kovászos uborka reszelt, fagyasztott formája újításnak számít a hazai gasztronómiában, és különféle ételekhez, mint például cukkini krémleveshez, tökfőzelékhez vagy paradicsomsalátához is kiválóan illik.

Végül, a szőlő magas cukortartalma miatt gumicukorhoz hasonló állagot kap, ha lefagy, így különleges textúrájú fagylaltot lehet belőle készíteni.