A magyarok 13 ezer milliárd forinttal hitelezik az államot

Visszatértek a kisbefektetők az állampapírpiacra, a lakosság értékpapír-állománya történelmi rekordot döntött, elérve a 28 720 milliárd forintot. Az állampapírok iránti kereslet májusban kiemelkedő volt, a magyarok már 13 ezer milliárd forinttal finanszírozzák az államot.

Májusban jelentősen nőttek a lakosság értékpapírszámlái, a magyarországi papírokban tartott összeg 25 370 milliárd forintra rúgott, míg a külföldi kötvényekben, részvényekben és befektetési jegyekben további 3350 milliárd forintot tartottak a kisbefektetők. Az állampapírokba 243,6 milliárd forintnyi új tőke áramlott, így a háztartások állampapír-állománya meghaladta a 13 ezer milliárd forintot, közelítve a 13,1 ezer milliárd forintot. A hosszú lejáratú kötvények mellett a rövid futamidejű állampapírok is népszerűek voltak, több mint 95 milliárd forint értékben vásároltak belőlük a kisbefektetők. A rövid állampapírok utoljára 2023 januárjában voltak ennyire keresettek, a Prémium Magyar Állampapírok bevezetése előtt.

A banki kötvények állománya is bővült májusban, több mint 635 milliárd forintot tartanak a lakosság ezen eszközökben, melynek több mint fele devizakötvény. A brókerbotrányok hatása még mindig érzékelhető, hiszen a vállalati kötvényekbe csak minimális, 22 milliárd forintnyi befektetést tettek a kisbefektetők.

A hazai befektetési alapokba több mint 110 milliárd forint friss tőkét helyeztek el a háztartások, így az állományuk 9833 milliárd forint fölé emelkedett. A külföldi alapokban tartott magyar kisbefektetői vagyon közel 1840 milliárd forintot tesz ki, ahol az elmúlt öt hónapban több mint 120 milliárd forint árfolyamnyereséget értek el, ami évesítve körülbelül 17 százalékos hozamnak felel meg.

A májusi hazai részvénypiaci helyzet nem volt kedvező a kisbefektetők számára, 48 milliárd forint veszteséget szenvedtek el, főként az OTP részvényeinek árfolyamesése miatt. A magyar háztartások hazai részvényállománya 1778,5 milliárd forintra csökkent, de a külföldi részvényeken májusban is nyereséget realizáltak.