A klímaváltozás hatása az ivóvízre

A klímaváltozás következtében a felszín alatti vízkészletek minősége jelentősen romolhat, ami több százmillió ember ivóvízellátását veszélyezteti. A nemzetközi kutatócsoport által végzett modellezés szerint az évszázad végére a hőmérséklet emelkedése miatt a talajvízben oldott ásványi anyagok és szennyeződések koncentrációja növekedhet, ami az oxigénszint csökkenéséhez és káros baktériumok elszaporodásához vezethet.

A Nature Geoscience tudományos folyóiratban megjelent tanulmány összefoglalója szerint a legrosszabb esetben 2100-ra közel 600 millió ember kényszerülhet szennyezett víz fogyasztására. A nehézfémek, mint az arzén és a mangán, koncentrációjának emelkedése súlyos egészségügyi kockázatokat jelenthet.

Jelenleg is mintegy 30 millió ember él olyan területeken, ahol a talajvíz hőmérséklete meghaladja az ivóvízre vonatkozó legszigorúbb irányelveket. Sussanne Benz, a kutatás vezetője szerint a vízkezelési módszerek, mint a víz forralása, már most is nélkülözhetetlenek bizonyos területeken.