A forint gyengülése Kormányinfó alatt

A hétfői Kormányinfó alatt jelentős forintgyengülést tapasztalhattunk, amelynek során három forinttal drágult az euró. A Kormányinfó kezdetekor még 392,31 forintot ért egy euró, de délutánra 395 forint fölé emelkedett az árfolyam. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tréfásan reagált a helyzetre, jelezve, hogy ritkábban tartanak majd Kormányinfót.

A forint árfolyamának hektikusságát több tényező is befolyásolhatja, többek között gazdasági adatok, a jegybank döntései, politikai események, piaci hangulat és a piaci likviditás. Az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetője, Sebestyén Géza szerint a jelenlegi helyzetben a szomszédos háború, az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság, valamint az európai gazdasági helyzet a fő okozói a forint ingadozásának.

A forint árfolyamának stabilizálására Sebestyén Géza szerint a forint árfolyamának változékonysága jelenleg nem tekinthető magasnak, azonban a 2024-es átlagos napi változás 0,25 százalék körül van, ami alacsonyabb, mint a korábbi években tapasztalt értékek. A stabilizálásra leginkább az orosz-ukrán háború befejezése, az európai gazdaság helyreállása és az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság megszűnése lehetne hatással.

A forint értékének ingadozása több negatív hatással is járhat, például növelheti az inflációt, csökkentheti az exportőrök nyereségét, növelheti a vállalatok költségeit és a nemzetközi befektetők elvárt hozamát. A kormányzati tervezés szempontjából is problémát jelenthet a forint gyengülése, mivel befolyásolja a devizahitelek forint költségeit, a külföldi nyersanyagok árát és a magyar bérek nemzetközi versenyképességét. Sebestyén Géza szerint a forint stabilitásával nincsenek nagy gondok, és a rugalmas devizaárfolyam segíthet a külső sokkokhoz való gyorsabb alkalmazkodásban.