Tisza Párt: Szakbizottsági elnöki pozíció a célkeresztben az EP-ben

A Tisza Párt képviselői, köztük Magyar Péter, szakbizottsági elnöki helyért pályáznak az Európai Parlamentben, és legalább egy-két alelnöki pozíció megszerzésére is számítanak.

Az Európai Parlamentben megkezdődött a vezetői pozíciók elosztása, és a Tisza Párt reménykedik az elnöki tisztségek megszerzésében. A Népszava információi szerint Magyar Péter és társai akár egy szakbizottság elnöki helyét is megpályázhatják, de egy vagy két szakbizottsági, illetve delegációs alelnöki tisztségre mindenképpen igényt tarthatnak.

A Demokratikus Koalíció képviselői nem tűztek ki vezetői pozíciót célul, míg a Fidesz és a KDNP 11, valamint a Mi Hazánk egyetlen képviselője jelenleg nem áll esély előtt egyetlen tisztség megszerzésére sem.

Az Európai Parlament képviselőcsoportjai már megegyeztek a következő két és fél évre vonatkozóan a parlament, a bizottságok és a külkapcsolati delegációk vezetői posztjairól. A jelöltek döntése folyamatban van, és az EP jövő heti alakuló ülésén szavaznak majd a testületek összetételéről. A vezetői pozíciókra, köztük a nemzeti küldöttségek jelöltjeire, július végén kerül sor a megválasztásra.

A jobbközép Európai Néppárt (EPP) tagjai a legmagasabb pozíciókat töltik be, hiszen 188 tagjukkal a legnagyobb képviselőcsoportot alkotják, és ennek megfelelően hét bizottsági elnöki és 28 alelnöki posztot foglalnak el.

A Tisza Párt, mely hét képviselővel rendelkezik, a frakció hetedik legnagyobb nemzeti küldöttségeként egy vagy két alelnöki pozícióban bízhat. Egy forrás szerint nem kizárt, hogy elnöki pozíciót is szerezhetnek, bár a politikai, földrajzi és egyéb okok miatt ezek a pozíciók a legnehezebben elérhetőek a politikai csoporton belül.

Magyar Péter az önkormányzati- és EP-választás előtti kampányban Budapesten kívül 185 különböző települést látogatott meg. Az országjárás során a Tisza Párt jelentősen jobban szerepelt azokon a településeken, ahol Magyar beszédet mondott, és a Fidesz gyengébben, míg a részvétel magasabb volt. Az országjárás hatása a választási eredményekre átlagosan 4,5 százalékpontos többletet jelentett a Tisza Párt számára, és 2,9 százalékponttal rosszabbul teljesített a Fidesz azokon a helyeken, ahol Magyar nem járt. A kisebb településeken a hatás még jelentősebb volt, a Tisza 5,7 százalékponttal szerepelt jobban, és a részvétel növekedése is jelentősebb volt.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy Magyar Péter országjárása érdemi hatással volt a pártja szavazatszerző képességére, és a politikusoknak érdemes közvetlenül megjelenniük a választók előtt. A kampány során Magyar Péter rendkívül jól lefedte az ország teljes területét, ami elengedhetetlen a földrajzilag kiegyenlített szerepléshez, mely egy választási győzelemhez szükséges.