A Netflix és a TV2 Zrt. korhatári besorolása miatt lép a Médiatanács

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) több eljárást is indított a megfelelő korhatári besorolás és a gyermekek védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések betartása érdekében. A hatóság a holland társhatósághoz fordul a Netflix egyik műsorának korhatári besorolása miatt, és közigazgatási hatósági eljárást indít a TV2 Zrt.-vel szemben is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) bejelentette, hogy a holland társhatósághoz fordul a Netflix DC Szuperállatok ligája című műsorszámának nem megfelelő korhatári besorolása miatt. A médiaszolgáltató a műsort hét éven felülieknek ajánlotta, azonban a Nemzeti Filmiroda és a hatósági ellenőrzés szerint a műsor a III. korhatár-kategóriába tartozik, ami tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

A Médiatanács július 9-i ülésén hozott több döntést is, köztük a TV2 Zrt.-vel szembeni közigazgatási hatósági eljárás indítását a Házasság első látásra című műsor egyik epizódja kapcsán. A TV2 Play médiaszolgáltatón futó sorozatot a gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések vélelmezett megsértése miatt vizsgálják.

A Médiatörvény értelmében a médiaszolgáltatásokban közzétett tartalomnak meg kell felelnie a korhatári besorolásnak, azonban a hatóság szerint a TV2 Zrt. sem a műsorszám műsorkínálatában, sem a médiaszolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen nem tett eleget ennek a kötelezettségnek.

A Hatóság értesítette a holland társhatóságot a vélelmezett jogsértésről és felkérte őket a szükséges intézkedések megtételére.

A Shudder, egy horrorra specializálódott online videótár, nemrégiben bemutatott egy új kanadai horrorfilmet, az In a Violent Nature-t, amely a műfajon belül újító megközelítést alkalmaz, hiszen a történetet egy maszkos sorozatgyilkos szemszögéből mutatja be. A film egy elhagyatott sufniban talált medalion körüli eseményeket követi nyomon, amelynek felvétele után egy torz alak, Johnny (Ry Barrett) kezd el bosszút állni azokon, akik megzavarták nyugalmát. A film a természetfeletti elemeket is bevonja, miközben a slasher műfajtól eltérően, művészfilmes tálalásban közelíti meg a témát. A kamera a rémisztő Johnny válla mögül követi az eseményeket, és a film a vérontástól a meditatív élményig terjedő skálán mozog. Az In a Violent Nature alacsony költségvetésű film, amely a rendelkezésre álló pénz hiányától függetlenül is ötletes és élvezetes horrorélményt nyújt, ami a Netflix és nagy stúdiók nélkül is megállja a helyét.