A Magyar Posta védelmi kampányt indít a kézbesítőkért

Magyarországon gyakran érik atrocitások a postásokat, ami miatt a Magyar Posta "Postásnak lenni nem küzdősport" szlogennel tájékoztató kampányt indított a kézbesítők és a postahivatali dolgozók védelmében. A kampány a közterületi és médiafelületeken keresztül hívja fel a figyelmet a problémára, és az év végéig tart.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a hivatalos statisztikák alapján évente átlagosan több mint tíz nyomozást indítanak a postai dolgozókat ért inzultusok miatt. Az idei év első öt hónapjában hat ilyen nyomozást zártak le, míg a korábbi években a nyomozások száma 2019-ben 14, 2020-ban 13, 2021-ben 11, 2022-ben 12 volt, tavaly pedig 15.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint az eljárások egy részét közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett erőszak miatt indították, ami szigorú jogi megítélés alá esik és akár börtönbüntetést is eredményezhet. Az ügyek közül átlagosan minden másodikat vagy harmadikat ilyen okból folytatták le.

Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója elmondása szerint a kézbesítőket 2023-ban hetven alkalommal érte atrocitás, ami tíz százalékkal több az előző időszakhoz képest. Volt, hogy egy postást gumilövedékkel lőttek meg, és olyan eset is, amikor többen körbevették és több mint egy órán át nem engedték tovább.

A Magyar Posta fejlesztette a munkatársai biztonsági eszközeit is. A kézbesítők PDA-készülékeit segélyhívó funkcióval látták el, amelyek támadás, rosszullét vagy baleset esetén azonnal jelzést küldenek a társaság biztonsági diszpécserszolgálatának. Emellett rendszeres tréningeket is tartanak a postásoknak a veszélyes helyzetek megfelelő kezelésére.

Balczó Barnabás felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény egyértelműen fogalmaz, az egyetemes szolgáltatást végző postással szemben elkövetett bűncselekmény minősített büntetőkategóriába esik, és akár börtönbüntetést is jár érte. A Magyar Posta felmérése szerint a lakosság több mint negyede nincs azzal tisztában, hogy a közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett bántalmazás szigorúbb büntetéssel járhat, ötöde pedig tévesen azt gondolja, hogy a postai dolgozók nem közfeladatot ellátó személyek.

A mentősök helyzete hasonlóan aggasztó. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint évente körülbelül 150 jelentősebb sérüléssel vagy anyagi kárral járó támadást szenvednek el, az apróbb atrocitások, mint a szidás vagy fenyegetés pedig szinte mindennaposak.