Extrém hőséget okozhat a bolygó semleges állapota

Példátlan időket él az emberiség: immár 13. hónapja, hogy a globális átlaghőmérséklet egyfolytában havi rekordot dönt, és nem kérdéses, hogy a forróságért nagyrészt magunkat okolhatjuk.

Az Európai Unió Copernicus klímaváltozás-figyelő szolgálata a közelmúltban jelentette be, hogy a 2024. júniusi globális átlaghőmérséklet csúcsot döntött, a mérések kezdete óta nem volt ilyen forró a hónap, és ez egyben azt is jelenti, hogy zsinórban a 13. alkalommal dőlt meg a havi átlag rekordja. A júniusi globális átlag 1,5 Celsius-fokkal, a 2023 júliusától 2024 júniusáig tartó periódus globális átlaghőmérséklete pedig 1,64 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet.

Molnár László meteorológus szerint a mostani szélsőségeket csak kis részben foghatjuk a természetes éghajlati ciklusra, a fő felelős a globális felmelegedést okozó emberiség. Az elmúlt 13 hónap példátlan fajunk történetében, és valószínű, hogy a forróság kitart. Magyarországon az idei június ötödik volt a sorban, ami már határozottan extremitást jelent, mivel a felső 5 százalékban van, és száz évből ötször következik be hasonló.

Az El Niño és a La Niña közötti semleges állapot nyári felforrást eredményezhet, míg a globálisan hűvösebb La Niña extrém nyarakat okozhat Európában. Az El Niño alatt a nyár kevésbé forró, ugyanakkor csapadékosabb, télen pedig a melegebb időjárás dominál. Bolygónk nagyjából másfél hónapja semleges állapotban van, ami a mi esetünkben csak fokozhatja a hőséget. Molnár László hozzátéve, hogy talán a télre térhetünk át kissé negatív irányba.

A chilei Atacama-sivatagban, amely a Föld legszárazabb nem sarki sivatagának számít, egy ritka jelenség, a szupervirágzás is előfordul, amelyet az El Niño éghajlati jelenség befolyásolhat. Az Atacama északi részén 2021-ben és 2022-ben is megfigyelhető volt ez a jelenség, amelyet a heves esőzések váltottak ki, életre keltve a szunnyadó magvakat. Cesar Pizarro, a chilei kormány biológiai sokféleség megőrzéséért felelős vezetője szerint a virágzások száma egyelőre nem elegendő ahhoz, hogy „desierto floridonak” lehessen tekinteni a mostani jelenséget, de több eső várható, ami nagyobb területen terjedhet el a virágok.