A kijevi gyermekkórházat ért támadás részletei

A kijevi Ohmatdit gyermekkórházat ért támadás során használt rakéta több mint harminc darabját azonosították az ukrán szakértők, amelyek alapján kiderült, hogy a H-101-es típusú stratégiai, légi indítású cirkálórakétát használták, melynek hatótávja akár ötezer kilométer is lehet.

Az ukrán igazságügyi minisztérium Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézetének (KNDISZE) szakemberei több mint harminc alkatrészt és roncsdarabot azonosítottak a hétfőn a kijevi gyermekkórházat eltaláló rakétából. A vizsgálatokat a helyszínen végezték hétfőn és kedden, ahol többek között a rakétaszárny, a farokrész és a motor külső burkolatának darabjait is azonosították.

A szakértők a rendelkezésükre álló videófelvételek alapján hozzávetőlegesen kiszámították a cirkálórakéta méretét is. Andrij Hajcsenko, az igazságügyi minisztérium miniszterhelyettese szerint a roncsok mérnöki és tervezési jellemzői, valamint a szabványos jelölések alapján egyértelmű, hogy az Oroszországi Föderáció fegyveres erői által használt rakéta a H-101-es típusú stratégiai, légi indítású cirkálórakéta volt, melynek hossza 7,5 méter, robbanófeje körülbelül 400 kilogramm, maximális sebessége óránként 720 kilométer, és repülési hatótávja akár ötezer kilométer.

A Financial Times információi szerint a H-101-es rakéta nyugati alkatrészeket is tartalmaz, amelyeket nagyrészt amerikai és svájci cégek biztosítanak Oroszországnak. Ezek az alkatrészek közvetetten, más országokon keresztül jutnak el Oroszországba, gyakran a gyártók tudta nélkül.