Ukrán kísérlet az orosz repülőgép-hordozó elsüllyesztésére?

Az orosz FSzB szerint az ukrán katonai hírszerzés megpróbálta elsüllyeszteni Oroszország egyetlen repülőgép-hordozóját, a Kuznyecov admirálist egy orosz tengerész segítségével.

Az FSzB közleménye alapján a TASzSz hírügynökség arról számolt be, hogy egy "Oleg" fedőnevű ukrán ügynök 2024 márciusában lépett kapcsolatba a hajó egyik matrózával. Az ügynök állítólag pénzjutalmat és nyugati menekülőútvonalat ígért a matróznak, cserébe egy bomba összeállításáért és a repülőgép-hordozó elsüllyesztéséért.

A matróz azonban nemet mondott az ajánlatra, mire az ügynök azzal fenyegetőzött, hogy hamis bizonyítékokat gyártanak ellene, és azzal vádolják majd, hogy finanszírozza az ukrán hadsereget.

Az orosz tengerész ezután az FSzB-hez fordult, akik megakadályozták a merényletet. Az ügynökök még alkatrészeket is leszállítottak a bombához, és a matróz segítségével riadót színleltek a hajón, amelyről videót küldtek az ügynöknek. Oleg azt kérte, hogy a matróz küldjön neki bizonyítékot a lángoló hajóról, majd ígéretet tett arra, hogy Finnországban kapja meg a jutalmát.

A videó elküldése után azonban az ügynök megszakította a kapcsolatot. Az FSzB jelenleg is nyomozást folytat annak érdekében, hogy azonosítsák az Oleg fedőnevű személyt és feltárják kapcsolati hálóját.

A hírszerzési akcióról nincs nyilvános bizonyíték, de ismert, hogy az ukrán SzBU rendszeresen próbálkozik orosz katonák beszervezésével szabotázs-akciók végrehajtására, és legalább egy esetben már sikerült is nekik.