Sir Keir Starmer kijelentése Oroszország haragját vonta magára

Sir Keir Starmer, az Egyesült Királyság miniszterelnöke kijelentése, miszerint Ukrajna maga döntheti el, hogyan használja fel a brit Storm Shadow rakétákat, éles kritikát váltott ki Oroszországból.

A Sky News szerint a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia által nyújtott segítség védelmi célokat szolgál, de Kijevnek joga van eldönteni, hogyan alkalmazza a fegyvereket. A Storm Shadow rakéták nagy hatótávolságú fegyverek, amelyek képesek jelentős távolságra lévő célpontok megsemmisítésére.

A Bloomberg által közölt részletek szerint a munkáspárti vezető kiemelte, hogy a rakéták használata "nyilvánvalóan a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kell, hogy történjen".

James Cameron, az Egyesült Királyság korábbi külügyminisztere is hasonló álláspontot képviselt az év elején, amikor kifejtette, hogy Ukrajnának joga van eldönteni, hogyan használja fel a brit fegyvereket saját védelme érdekében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban élesen bírálta a brit kormányfő kijelentését, úgy vélekedve, hogy ez a lépés felelőtlen és csak tovább fokozza a feszültséget, valamint az eszkalációt.