Férfiak öngyilkossági rátájának növekedése és a nők társadalmi szerepe

Egy dél-koreai politikus szerint a nők egyre dominánsabb társadalmi szerepe állhat a férfiak öngyilkossági rátájának növekedése mögött, amit szakértők veszélyes és megalapozatlan állításnak tartanak.

A szöuli városi tanácsos, Kim Kiduck a nők munkaerő-piaci részvételének növekedését hozta összefüggésbe a férfiak öngyilkossági rátájának emelkedésével. Kim szerint a férfiak nehezebben találnak munkát és házastársat a nők társadalmi helyzetének erősödése miatt. A politikus a Han folyó hídjain történt öngyilkosságok statisztikáira hivatkozva állította, hogy Dél-Korea nők által dominált társadalommá kezd alakulni, ami szerinte összefügg a férfiak öngyilkossági kísérleteinek számának növekedésével. Az öngyilkosságok száma 2018-ban 430 volt, míg 2023-ban már 1035, a férfiak aránya pedig 67 százalékról 77 százalékra nőtt.

A BBC cikke szerint Dél-Korea rendelkezik a világ fejlett országai között az egyik legmagasabb öngyilkossági rátával, és a nemek közötti egyenlőség terén is rosszul teljesít.

Az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozó szakértők szerint Kim kijelentései veszélyesek és felelőtlenek. Egy mentálhigiénés szakértő a BBC-nek elmondta, hogy bár globálisan magasabb a férfiak aránya az öngyilkosságokat elkövetők között, a jelenség mögötti okokat tudományos módszerekkel kellene vizsgálni, nem pedig a nemek közötti konfliktusra fókuszálni.

Dél-Koreában jelentős különbségek vannak a férfiak és nők foglalkoztatottsága között, a nők gyakran ideiglenes vagy részmunkaidős állásokban dolgoznak, és átlagosan 29 százalékkal kevesebb bért kapnak, mint a férfiak. A parlamenti képviselőknek és a helyi tanácsosoknak csak egy kisebb részét teszik ki a nők.

A BBC megemlíti, hogy Dél-Koreában egyre több férfi csatlakozik antifeminista mozgalmakhoz, mivel úgy érzik, hátrányba kerültek a nők helyzetének javítására tett kísérletek következtében.

Kim Kiduck azt állítja, hogy csupán személyes véleményét fejezte ki, de ez egy olyan társadalmi és kulturális közegben történt, ahol a politikusok és kutatóintézetek is a nemek közötti egyenlőség kérdésében vitatott javaslatokat tesznek.

A dél-koreai munkaerőpiac egy másik jelentős problémája a Samsung Electronics legnagyobb dél-koreai szakszervezetének, a National Samsung Electronics Union (NSEU) által indított határozatlan idejű sztrájk. A szakszervezet, amely 31 ezer tagot számlál, 2023 július 10-től kezdte meg a munkabeszüntetést az alacsony bérek miatti tiltakozásként. A Samsung Electronics szerint továbbra is elkötelezett a szakszervezettel folytatott jóhiszemű tárgyalások mellett, és biztosítani fogja, hogy a gyártósorokon ne legyenek fennakadások. A vállalat a mesterséges intelligencia alapú megoldások népszerűségének köszönhetően jelentős fellendülést élt meg, különösen az AI-alapú okostelefonok értékesítésében, ami 2024 áprilisa és júniusa közötti időszakban a tavalyi év azonos időszakához képest tizenötszörös nyereséget eredményezett. Az NSEU elnöke, Son Woo-mok szeretné, ha ez az optimizmus tükröződne a dolgozók fizetésében is, mivel a vállalat az elmúlt 10 évben végig válságra hivatkozva szabotálta a bónuszok kifizetését.

Dél-Koreában a tudományos és technológiai fejlődés is jelentős, amely új lehetőségeket teremt a fenntarthatóság és az élelmiszeripar terén. A dél-koreai kutatók egy olyan módszert fejlesztettek ki, amellyel a laboratóriumban előállított, mesterséges húsok íze megegyezhet az állati forrásból szerzett húskészítményekével. A laboratóriumból származó húst állati sejtek tenyésztésével állítják elő, amelyeket 3D-nyomtatott struktúrákon, úgynevezett "állványzatokon" növesztenek. A kutatócsapat a Maillard-reakció során létrejövő ízvegyületet juttatta egy zselatin alapú hidrogélbe, amelyben az ízek 150°C fokon sütve szabadulnak fel, akárcsak az igazi húsokban. Bár a zselészerű hús fogyasztásra még nem alkalmas, a kutatók tovább folytatják a kísérleteket, hogy tökéletesített ízeket kombináljanak mesterséges húsokkal, amelyek jobban utánozzák az igazi hús megjelenését és állagát.