Pokorni: Nem kötünk meg 15 milliárd forintnyi közbeszerzést és nem adunk el ingatlanokat, mert gavallérok vagyunk

„Nagyjából 15 milliárd forintnyi közbeszerzést kéne-lehetne megkötni, de ezeket nem kötjük meg, mert gavallérok vagyunk, azokat kötjük meg, amik lejárnak szeptember harmincadikán” – jelentette be Pokorni Zoltán az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A XII. kerület leköszönő fideszes polgármestere, Pokorni Zoltán szerint azokat a szerződéseket, amelyeket mégis aláírnak, csak az év végéig, december 31-ig lesznek érvényesek. Ezzel lehetőséget biztosítanak az új, Kétfarkú Kutyapárt által vezetett önkormányzatnak, hogy hosszú távú megállapodásokat saját maguk kössenek meg. Azokat a szerződéseket, amelyek lejárnak szeptember 30-án, például a gáz- vagy villanyszerződéseket, vagy az óvodai, bölcsődei közétkeztetést érintőket, megújítják, de csak rövid távra.

A júniusi önkormányzati választásokon a Kétfarkú Kutyapárt jelöltje, Kovács Gergely nyert nagy fölénnyel, aki október elsejétől a Kutyapárt társelnökeként tölti be a polgármesteri posztot. Pokorni Zoltán a választási eredmények kapcsán elmondta, hogy „ez jó kérdés, több válasz is van erre, de a tendencia régóta látszik.” Említést tett arról is, hogy a momentumos Hajnal Miklós is győzni tudott az országgyűlési választásokon a fideszes Fürjes Balázzsal szemben.

Pokorni szerint az emberek utálják a pártokat, Kovács Gergely pedig egy antipártot épít, maga is antipolitikusnak tűnik, ami a választók körében népszerű. A Fidesz és a kormány politikájának a kerületi bukásban játszott szerepéről azonban nem kívánt nyilatkozni. A Tisza Párt jó szereplését azzal magyarázta, hogy sok új szavazó számára a Fidesz egyenlő a hatalommal, és a fiatalos lázadás miatt a hatalom ellen szavaznak.

Az ingatlanok értékesítését illetően Pokorni elmondta, hogy bár az éves költségvetésbe már betervezték az ingatlankereskedést, ezért több ilyet előkészítenek, de ténylegesen nem adnak el ingatlanokat, így adják át az új vezetésnek, hogy könnyebb dolguk legyen. Jelzik majd, hogy ezekre szükség van, hogy a költségvetés sínen maradjon.

Pokorni beszélt arról a beruházásról is, amiben Tiborcz István egyik cége is érintett, és amiről Kovács Gergely azt mondta, hogy a június végi testületi ülésen megszavazták, hogy Tiborcz még nagyobb területet építhessen be. Pokorni erre azt mondta, hogy valójában csökkent a beépített terület, több fás részt hagynak meg. Ezt korábban Kovács is belátta, de hozzátette, hogy szerinte a módosítás lényege, hogy azon a részen, ahol nem akarnak építkezni ott csökkentik a beépíthetőséget, ahol pedig építkezni fognak, megnövelik.

A 24.hu beszámolója szerint Pokorni a kerület elvesztése után visszavonul a politikától, elege lett belőle, és inkább visszatérne a tanári pályára. A leköszönő polgármester azt is elárulta, hogy október 1-je után egyelőre ugyan nem teljes állásban, de tanárnak áll a Toldy Gimnáziumban, ahol egy látványos kísérletet tesz arra, hogy megvizsgálja, mennyit változtak a diákok és ő maga harminc év alatt.