Soros elnökség: a génmódosítási szabályoknál is borítják az asztalt Orbánék

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) támogatja a génmódosított élelmiszerekre vonatkozó szabályok enyhítését, azonban a magyar kormány nem ért egyet a döntéssel és kétségbe vonja az NGT 1 kategóriába tartozó növények és a hagyományos növények egyenértékűségét.

Az Európai Bizottság kezdeményezte a génmódosított szervezetekre (GMO-k) vonatkozó szabályozás módosítását, amely szerint az NGT 1 kategóriába tartozó növények mentesülnének a GMO-kra vonatkozó szigorú uniós követelményektől, mint például a kötelező címkézés és a hosszadalmas engedélyezési eljárás alól. Az NGT 2 kategóriába sorolt, mélyrehatóbb DNS-módosítással rendelkező növényekre továbbra is vonatkoznának a GMO-szabályok.

Az EFSA tudományosan megalapozottnak találta a szabályozás enyhítését, mivel az 1. kategóriába tartozó NGT-növények genetikai módosításai spontán mutációk eredményeként is léteznek, és az EFSA semmiféle kockázatot nem azonosított az első csoportba tartozó NGT-k alkalmazásával kapcsolatban.

Az Európai Parlament februárban alakította ki álláspontját a génszerkesztett növényekkel kapcsolatban, de a kérdés december óta az Európai Uniós Tanácsában rekedt, mivel egy blokkoló kisebbség elutasította a spanyol elnökség által előterjesztett kompromisszumos szöveget. Úgy tűnt, hogy a belga elnökségnek sikerülhet egy kompromisszumos javaslattal feloldani a konfliktust.

Azonban a soros elnökséget betöltő Orbán-kormány július 3-án kifejezte fenntartásait a nemzeti delegációknak kiadott jegyzékében, amelyben kétségbe vonták az NGT 1 és a hagyományos növények egyenértékűségét. A magyar kormány szerint a bizottság által javasolt kritériumok „nem biztos, hogy elegendőek a hasonlóság megállapításához". Emellett Budapest felkérte az uniós országokat, hogy tegyenek javaslatot alternatív kritériumokra az NGT 1-es kultúrákra vonatkozóan.

A magyar elnökség megnyitja a vitát a címkézési követelményekről és az NGT-növények és a biogazdálkodás együttéléséről is. A kabinet szerint a génmódosított növények és a biotermesztés szétválasztása nehéz lehet. Továbbá, több uniós ország szeretné, ha az NGT 1 kötelező címkézési szabályai, amelyek jelenleg csak a vetőmagokra korlátozódnak, kiterjesztésre kerülnének az élelmiszerekre és más termékekre is, „hogy a teljes termelési lánc mentén biztosítható legyen az átláthatóság".