A REpontokon napi egymillió fölötti a visszaváltás, de a panaszok sem maradnak el

Július 1-jétől a gyártók csak visszaváltható italos csomagolóanyagokat hozhatnak forgalomba, és a MOHU szerint nagy az érdeklődés az új rendszer iránt, a napi visszaváltások száma már egymillió fölé emelkedett, az applikációt pedig több mint 250 ezren töltötték le.

A felhasználók pozitívan értékelik, hogy a betétdíjat voucherben, bankszámlára vagy adományként is kérhetik, ami ösztönző lehet a visszagyűjtési ráta növelésére és a környezeti terhelés csökkentésére. Ugyanakkor nem mindenhol működnek egységesen a visszaváltó automaták, és problémák adódtak a vásárolt italtermékek csomagolóanyagának elfogadásával és a kuponnal való fizetéssel is. A Reddit közösségi fórumon is vegyesek a vélemények; vannak, akik dühítően használhatatlannak találják az automatákat és az applikációt. Egyesek szerint az applikáció és az automata nem működik megfelelően, és az italok árát is növeli az 50 forintos visszaváltási díj. Mások viszont egyszerűnek és kényelmesnek találják a rendszert, és elégedettek az applikáció működésével. Néhányan a regisztráció bonyolultságát és a QR-kód beolvasásának nehézségeit emelték ki.

A MOHU a rendszert abszolút sikerként értékeli, és hangsúlyozza, hogy az egyutas csomagolóanyagokat minden automatának be kell fogadnia, ha sértetlenek és megfelelő jelzéssel vannak ellátva. Azonban előfordulhat, hogy a többutas csomagolótermékeket csak azokban a boltokban veszik vissza, ahol megvásároltuk. A MOHU szerint fontos, hogy minden problémát jelezzünk az üzletben. Az applikáció használata nem kötelező, de segíti a visszaváltást, például a legközelebbi REpontok megtalálásában és a visszaváltási díj bankszámlára utalásában. A felhasználói visszajelzéseket folyamatosan nyomon követik és javítják a jelzett hiányosságokat. A MOHU célja, hogy néhány év alatt elérjék a 90 százalékos visszaváltási szintet, amit az EU 2029-ig ír elő a PET-palackokra.

Minden 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségben kötelező, és minden 200 négyzetméternél nagyobb üzletben ajánlott REpont automata elhelyezése. Jelenleg 3 000 ponton lehet visszaváltani az automatákban, és 1 000 kisebb üzlethelyiség csatlakozott a kézi visszaváltási rendszerhez. A gyártók július 1-től már csak visszaváltható italcsomagolásban hozhatják forgalomba a termékeiket, de még hónapokig megtalálhatóak lesznek a nem visszaváltható palackok, dobozok, üvegek a boltokban. Az automatákon háromféle lehetőség közül választhatunk a visszaváltási díj igénylésére: voucher, bankszámlára utalás vagy adományozás. A kisebb boltok a kézi visszaváltási rendszerhez csatlakozhatnak, ahol a boltos veszi vissza a palackot, és az üzletben lehet levásárolni a visszaváltási díjat.