Joe Biden elnökválasztási esélyei megkérdőjeleződnek

A demokrata szenátor, Michael Bennet szerint Donald Trump jó úton halad egy földcsuszamlásszerű választási győzelem felé, ami a Szenátusban és a Képviselőházban is republikánus többséget eredményezhet. Bennet kijelentése a CNN-nek adott interjúban hangzott el, és aggodalmát fejezte ki a Demokrata Párt jövője iránt, mondván: „Az egészet elveszíthetjük, ami számomra megdöbbentő”.

A Demokrata Párt tagjai eddig nem reagáltak érdemben Joe Biden elnökjelölti vitában nyújtott teljesítményére és a népszerűségi mutatók csökkenésére. Egyedül Bennet szenátor tett nyilvános kijelentést, míg Nancy Pelosi, a Képviselőház egykori elnöke és Biden bizalmasa, az MSNBC reggeli műsorában csak rejtélyesen fogalmazott az elnök jövőjével kapcsolatban.

Pelosi szerint az elnök döntése, hogy indul-e a választáson, és arra a riporter megjegyzésére, hogy Biden már eldöntötte a részvételt, Pelosi csak annyit válaszolt: „Szeretném, ha azt tenné, amit tenni akar”.

A közvéleménykutatások szerint a billegő államokban Trump vezet, és Biden támogatottsága a vitát követően csökkent. A csatatérnek nevezett hét államban Trump kettőben 5 százalékpontos előnnyel vezet, további háromban 3 és 1 százalékpont közötti előnnyel, míg Biden csak Michiganban mutat fel 5 százalékpontos, Wisconsinban pedig 3 százalékpontos fölényt.

A 2020-as választáson Biden nyerte meg ezeket az államokat, kivéve Észak-Karolinát, ahol Trump diadalmaskodott. Idén novemberben azonban a helyzet megváltozhat.

Pelosi a Guardian beszámolója szerint arra kérte a párttagokat, hogy várjanak a nyilvános nyilatkozatokkal, amíg ki nem derül, hogy Biden hogyan teljesít a NATO washingtoni csúcstalálkozóján. Úgy tűnik, Pelosi az elnök teljesítményéhez köti a további támogatását.

Biden korábbi teljesítménye miatt több rangos amerikai lap is azt javasolta, hogy az elnöknek ki kellene szállnia a kampányból. A Disney-család már meg is vonta a pártnak nyújtott támogatását, és Stephen King is úgy nyilatkozott, hogy Bidennek Amerika érdekében nem kellene indulnia a választáson.

A kérdés az, hogy egy sikeres NATO-csúcstalálkozó elegendő lesz-e Biden alkalmasságának bizonyítására azok számára, akiket az elnökjelölti vitán nyújtott teljesítménye elbizonytalanított. Chuck Schumer, a szenátus demokrata vezetője megismételte, hogy Bidennel van, míg Hank Johnson georgiai kongresszusi képviselő szerint itt az ideje feltörni a sortűz-bizottságot Biden körül, elismerve az elnök vitabeli gyenge teljesítményét, de úgy véli, a szavazók túlnyomó többsége őt akarja jelöltjének.

Sok demokrata politikus viszont úgy véli, hogy Bidennek vissza kellene lépnie. Egy New Jersey-i képviselő, Mikie Sherrill nyilvánosan kérte az elnököt, hogy ne induljon az újraválasztásáért, és Adam Smith kongresszusi képviselő is erősebb üzenetet vár a jelölttől.

Michael Bennet szerint az elnöknek meg kell fontolni a választási verseny folytatását, és a CNN-nek két másik szenátor is bevallotta: úgy hiszik, Biden nem nyerhet, bár egyikük sem ismerte el ezt nyilvánosan. George Stephanopoulos korábbi demokrata nem hiszi, hogy az elnök további négy évet képes szolgálni, a NATO-csúcson részt vevő diplomaták közül pedig egy névtelenül elmondta, hogy nem tudja elképzelni, hogy még további négy évig a posztján maradjon Biden.