Mexikó befektetési klímája: Óvatosság ajánlott

A mexikói részvénypiac tavaly jelentős növekedést mutatott, sok befektető a nearshoring hatására fordult az ország felé. Azonban az idei év elején a piac már nem tűnt olcsónak, és a politikai kockázatok miatt érdemes volt óvatosnak lenni. A júniusi elnökválasztás után, melyen a baloldali kormánypárt jelöltje, Claudia Sheinbaum győzött, újraértékelésre került Mexikó befektetési célországként való megítélése.

A fejlődő piacokra jellemző a kedvező demográfia és a gazdag árupiaci kincsek, amelyek előnyös pozíciót biztosíthatnak a latin-amerikai országoknak a következő évtizedben. Mexikóban az elmúlt években viszonylag stabil politikai helyzet volt megfigyelhető, annak ellenére, hogy a kartelek dominanciája és a kábítószer-kereskedelem aggodalomra ad okot a befektetők és turisták körében. Sheinbaum győzelme, mely közel kétharmados többséget jelent, lehetőséget teremt az alkotmány módosítására, ami aggodalmakat kelt a piacokon. A választást követően a mexikói részvénypiac 10 százalékot esett, a peso pedig 8 százalékot gyengült.

A leköszönő elnök, Andrés Manuel López Obrador (AMLO) alkotmánymódosítást helyezett kilátásba, amitől Sheinbaum sem zárkózik el. AMLO szeptember és október közötti időszakban, a Morena által megerősített kongresszussal együttműködve, gyorsan végrehajthatja elképzeléseit. A piacok figyelemmel követik a politikai hagyaték kialakulását.

A piacok másik aggodalma Sheinbaum laza fiskális politikája, amely további bérinflációt okozhat a feszes munkaerőpiacon. A jegybank várhatóan nem fogja csökkenteni az alapkamatot, ami 11 százalék körül maradhat. A peso gyengülése miatt a carrytraderek jelentős része kivonult a piacról.

Az új elnök mozgástere korlátozottabb lehet, mint elődjének, részben a választás előtti kiadások miatt. Ha nem sikerül egy konzervatívabb költségvetést tartani, az államadósság jelenlegi szintje fenntarthatatlanná válhat, ami befektetői félelemhullámot indíthat el.

A megválasztott elnök programjában kiemelt szerepet kap a zöld átmenet. Az energiamix jelenlegi olaj- és gázalapú jellege versenyhátrányt jelent a karbonsemlegességre törekvő vállalatok számára. Az energiahálózat stabilizálása és a megújuló energiaforrások növelése jelentős beruházásokat igényel, ami tovább növelheti a költségvetési hiányt.

Mexikó és az USA közötti gazdasági kapcsolatokat a Trump-adminisztráció újratárgyalhatja, ami jelentős hatással lehet a mexikói gazdaságra. A USMCA megállapodás felbomlása esetén a magas vámok és az erős dollár tovább gyengítheti a pesót. A Capital Economics szerint egy 10 százalékos vám 1,5 százalékkal csökkentheti Mexikó GDP-jét.

Összességében Mexikó befektetési szempontból vonzó lehet a jövőben, de jelenleg óvatosság ajánlott. A politikai fejlemények zajával együtt a piaci turbulenciák is növekedhetnek, amelyek lehetőséget kínálhatnak a befektetők számára.