Medve ölt meg egy nőt Romániában

Az állat egy népszerű túraútvonal mellett támadt meg egy nőt és egy férfit, előbbit elvonszolta, a holttestet mentőhelikopterrel sem tudták kihozni.

Medvetámadás áldozatául esett egy nő Busteni közelében – számolt be az Agerpres hírügynökség. A nő holttestét a Jepii Mici túraútvonalon találták meg, de a medve közelsége miatt a mentők nem tudták onnan elszállítani.

A tragikus eseményről egy, a nővel túrázó férfi értesítette a hatóságokat a 112-es segélyhívó számon. A férfi beszámolója szerint a medve a támadás után a nőt egy olyan helyre vonszolta, ahol már nem láthatta őket. A bejelentőt a hegyi csendőrök kísérték le a Busteni üdülőtelepre.

A katasztrófavédelem egy másik bejelentés után riasztást adott ki, mely szerint a Caraiman-vízesés környékén medvét láttak. A Prahova megyei hegyimentők rövid időn belül megtalálták a nő holttestét, de a medve jelenléte miatt, aki 10–15 méterre tartózkodott a mentőcsapattól, nem tudták a helyszínről elhozni.

A mentési műveletek során a Brassó megyei rohammentők helikopterét is igénybe vették, de a gép nem tudott a völgybe berepülni. Romániában a vad barnamedvék száma a román környezetvédelmi tárca tavaly májusi becslése szerint 7500 és 8100 között van. Az elmúlt öt évben körülbelül 150 emberi támadást jegyeztek fel, melyek közül 14 halálos kimenetelű volt.